Доступність посилання

ТОП новини

«Дорожній проект»


В Україні почали втілювати проект із поліпшення автодоріг, на який Світовий банк виділив чотириста мільйонів доларів. Куди саме підуть ці гроші? І чому три чверті суми вирішили витратити на реконструкцію лише однієї магістралі - ділянки автодороги «Київ-Харків-Довжанський»?

Глобальні автодорожні плани

Три з половиною тисячі кілометрів відремонтованих, а також збудованих заново шляхів – такими є дорожні плани українських урядовців (загалом держава опікується 170 тисячами кілометрів магістралей). Гроші на втілення цих планів братимуть із різних джерел – частково з бюджету, а частково – від приватних інвесторів. Не забуватимуть і про міжнародні фінансові організації.

Траса «Київ- Харків-Довжанський» - частина окружної дороги, яку включили в програму підготовки України до Євро -2012. Після ремонту, за розрахунками, вона має відповідати так званій «1-й технічній категорії», тобто отримати рівень автобану. Як іде реконструкція траси, розповіла харківська кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Журавльова. «За статистикою ДАІ на трасі «Київ-Харків-Довжанський» відбувається найбільше аварій в області. Дорожники і посадовці планують нарешті позбавити її масової ямковості. Для цього прислуховуються до порад науковців з автодорожнього університету: використовувати спеціальний асфальтобетон, яким застелені дороги Західної Європи. Саме таким асфальтом покрита і Бориспільська траса, як кажуть фахівці, єдина в Україні траса європейського зразка. Зробити такою ж планують і ділянку від Борисполя до Лубен довжиною близько 120 кілометрів».

Радіо «Свобода» вдалося зв’язатися з головою Державної служби автомобільних доріг України (Укравтодор) Вадимом Гуржосом саме в той час, коли він із експертами був на ділянці магістралі «Київ-Харків-Довжанський», що реконструюють. Ремонтуватимуть частину траси завдовжки 120 кілометрів від Борисполя (Київщина) до Лубен (Полтавщина). На таку реконструкцію Світовий банк виділив 298,5 мільйонів доларів із загальної суми кредиту в 400 мільйонів. За твердженням головного дорожника України, основна увага саме цій трасі – невипадкова. «Дорога співпадає з транспортним коридором «Європа-Азія», це дорога з дуже високою інтенсивністю руху, а її стан не відповідає вимогам безпеки руху, ні комфортності проїзду. Тому потрібен серйозний капітальний ремонт і реконструкція. Загалом на цей рік передбачено 14 мільярдів у бюджеті, з них 11 - на утримання реконструкцію капремонт і будівництво. 1, 6 мільярдів - за рахунок міжнародних фінансових організацій».

Зі свого боку, віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Віталій Рева не вірить в обіцянки урядовців щодо трьох із половиною тисяч кілометрів нових та відремонтованих доріг. «Це нереально! Якщо проїхатися дорогами України, я от недавно це робив, то стільки роботи невиконаної! А тим більше на тому рівні організації і фінансів, який зараз є». Водночас Віталій Рева впевнений: щоб оновити українські автомагістралі, покладатися на державу марно. «Якщо говорити за побудову нових магістралей, то це можливо лише за рахунок зовнішніх кредитів. А також за певних умов, таких, як введення платних доріг, щоб відпрацювати ці інвестиції».

Куди ж ідуть гроші?

Крім магістралі «Київ-Харків-Довжанський», в Україні є безліч інших автошляхів, які варто було б поремонтувати. Це підтвердить будь-який водій. Наприклад, дороги Закарпаття, яке називають воротами України до Європи. Саме тут мали би бути якісні шляхи, аби іноземець, потрапивши в Україну, не відчув різниці з магістралями у своїй державі. Проте різниця відчутна, констатує кореспондентка Радіо «Свобода» Надія Петрів. «Нині в Закарпатській області у більше-менш нормальному стані хіба що дві траси міжміського сполучення — це Ужгород-Чоп та Ужгород-Мукачево. Їх будували та капітально ремонтували кілька років тому македонські фірми за кошти євроспільноти. Проте вже виїжджаючи за межі цих населених пунктів кожному водієві стає просто страшно їхати — а раптом щось відірветься чи зламається на черговій вибоїні чи колесо потрапить у відкритий каналізаційний люк…

Спеціалісти кажуть, щонайменше 150-200 мільйонів гривень у рік потрібно для ремонту закарпатських доріг. Якби фінансування було таким, то місцеві автошляхи нічим не відрізнялися б від європейських. Проте в бюджеті на цей рік на утримання комунальних доріг передбачено в десять разів менше за потребу – 20 мільйонів гривень. За нормативами, закарпатські дорожники мали б щороку ремонтувати, щонайменше, 500 кілометрів доріг, однак ремонтують заледве сотню-півтори. Відповідно, одну автотрасу вдається капітально відремонтувати не один раз у 5 років, як це передбачають нормативи, а раз у десять років. З огляду на це, до Європи нам далеко, де на один кілометр сучасної дороги витрачають близько 5 мільйонів євро. Відчувають це і європейці, заїжджаючи до України, вони просто жахаються. Розповідає Ілона Мейгеш, жителька угорського міста Ніредьгази , обласного центру Саболч-Сатмар Березької області, що межує із українським Закарпаттям. «Ми часто їздимо з Угорщини до України до родичів, і дорога в Україні така погана, що шкода машину виганяти на такі шляхи».

Проте українці кажуть — не у відсутності грошей біда, причина — у безвідповідальності. Просто наші ремонтники-будівельники розкрадають асфальт та інші будматеріали, здійснюють роботи в будь-яку погоду, і тому шляхи українські такі недовговічні».

У цьому впевнений і далекобійник Петро. Він говорить, що більш-менш придатні магістралі є лише поблизу Києва. За місяць пробіг його машини складає 10-11 тисяч кілометрів, - каже водій - і кожен місяць авто доводиться ремонтувати, незважаючи на те, що на ній він їздить лише 3 роки. «Є ж спеціальні технології по ремонту доріг. А вони ямку не вичистили, по колу її смолою помазали і латають. Просто витрачають гроші, а воно через місяць знову так само. Буквально вчора мені виписали штраф, за те, що я їду не по тій смузі. А як я можу їхати правильно, якщо розмітки немає?».

Велика окружна дорога навколо столиці, магістралі Львів - Краковець, Київ – Вінниця, Одеса - Рені та інші автошляхи...А ще тунелі, сотні мостів і шляхопроводів. Такими були обіцянки урядовців стосовно будівництва автошляхів в Україні на суму 118 мільярдів гривень.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG