Доступність посилання

ТОП новини

Через Євро-2009 до Євро-2012


Донецьк – До однієї з найвизначніших спортивних подій цього літа – Чемпіонату Європи з футболу для юнаків віком до 19 років залишилося два місяці. У Донецьку й Маріуполі прискореними темпами йдуть останні приготування до змагань, які називають генеральною репетицією перед турніром Євро-2012.

Молоді спортсмени приїдуть до Донецька за кілька тижнів: 12 червня тут відбудеться жеребкування 8 команд, що братимуть участь у турнірі. Матчі, які розпочнуться 21 липня, в прямій трансляції дивитиметься вся Європа. Незважаючи на те, що Євро-2009 – юнацький чемпіонат, на цю подію покладають великі сподівання: молодіжний чемпіонат має стати містком до дорослого турніру, що відбудеться у 2012 році.

Віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник, який у вівторок відвідав Донецьк, вважає, що від гостинності українців залежить не тільки спортивна, а й політична доля України в Європі.

«Для нас це, безперечно, генеральна репетиція, – зазначає пан Васюник. – Турнір для юнаків ми розглядаємо як серйозну перевірку відповідності нашої інфраструктури до проведення такого роду матчів. Для України турнір Євро-2012 – це виклик. І це виклик не тільки в частині організації футбольного свята. Це виклик, який дає нам можливість практично за останні 17 років зреалізувати наймасштабніший проект підготовки інфраструктури. Від того, на якому рівні буде проведений турнір у Донецьку і в трьох інших містах України, з якою думкою про Україну поїдуть більше ніж мільйон західних туристів, буде сформована загальна думка про реальні перспективи європейської інтеграції України у найближчому майбутньому».

Дві проблеми – дороги і безпека


Підготуватися до молодіжного чемпіонату з футболу виявилося легше, ніж до Євро-2012. Як запевняє місцева влада, в Донецьку і Маріуполі готові приймати почесних гостей і спортсменів готелі, стадіони і транспорт.

Мер Донецька Олександр Лук’янченко зазначив: «На сьогодні місто повністю готове до проведення Євро-2009. Це стосується не тільки спортивної інфраструктури, а й усіх напрямків життєдіяльності міста».

Єдине занепокоєння в місцевої влади викликає стан безпеки і доріг.

Вулиці обох міст недостатньо обладнані системами відеоспостереження, а велика кількість міліції навколо стадіонів і фан-зон може налякати вболівальників і зіпсувати атмосферу футбольного свята.

Інша проблема – дороги. Траса Донецьк-Маріуполь вимагає негайної реконструкції, і на це потрібно понад 50 мільйонів гривень. Чи вдасться перебудувати дорогу так швидко, відкрите питання.

З цього приводу мер Маріуполя Юрій Хотлубей зауважив: «По маршруту просування учасників чемпіонату нам необхідно поправити дороги. Особливо хочу зупинитись на дорозі Донецьк-Маріуполь. Дорога не в кращому стані. Великий потік важкого транспорту дорогу розбив».

Упродовж наступних двох місяців місцева влада сподівається нарешті завершити ремонт гуртожитків, де проживатимуть уболівальники, і закупити необхідне медичне обладнання для лікарень.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG