Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС-Росія в Хабаровську: серед головних питань – енергетична безпека


Росія -- Логотип саміту ЄС-Росія в центрі Хабаровська
Росія -- Логотип саміту ЄС-Росія в центрі Хабаровська

Прага – До Хабаровська, що на Далекому Сході Росії, сьогодні з’їжджаються учасники і гості дводенного саміту Європейський Союз-Росія. Кремль вирішив продемонструвати, що й російська провінція теж на щось здатна. Щоправда, особливо не розголошують суму, в яку обійдеться цей периферійний шик. Які ж питання обговорюватимуть на саміті?

Напередодні саміту в Хабаровську голова представництва Єврокомісії в Москві Марк Франко заявив журналістам, що головні теми зустрічі – енергетика й фінансова криза.

Не менше уваги, за словами європейського дипломата, на зустрічі приділять обговоренню переговорного процесу з нової угоди про співпрацю між Росією й ЄС. Термін дії Угоди про партнерство і співпрацю закінчився наприкінці 2007 року. Війна в Грузії у 2008 році різко ускладнила стосунки ЄС і Росії, а тому проведення чергового раунду переговорів Євросоюзу і Москви тоді видавалося недоречним.

Марк Франко не виключив, що на саміті в Хабаровську можуть порушити тему участі Росії в модернізації газотранспортної системи України. Водночас дипломат наголосив: питання модернізації ГТС України, того, який внесок може внести ЄС в її модернізацію за підтримки міжнародних фінансових інституцій було від самого початку предметом двосторонніх дискусій між ЄС та Україною.

У перебігу зустрічі в Хабаровську Євросоюз хоче, крім іншого, з’ясувати, чи можливо владнати тривалу суперечку з приводу «Європейської хартії». У цьому документі, насамперед, належить прописати положення щодо безпеки енергетичних постачань і права на здійснення взаємних інвестицій на енергетичних ринках. Цю ідею в квітні відкинув президент Дмитро Медведєв. Європейський Союз розглядає Хартію як важливу складову договору про партнерство з Росією, який зараз перебуває в стадії обговорення.

Оглядач Радіо Свобода Віталій Портников вважає, що головним питанням стосунків ЄС-Росія залишається енергетична безпека. І саме під цим кутом варто розглядати саміт у Хабаровську.

Аніта Орбан, аналітик із Будапешта, автор книги «Влада, енергія і новий російський імперіалізм» каже, що газопроводи однозначно будуть на порядку денному саміту, однак щастя, можливо, очікувати не варто.

За словами Орбан, політиків цікавить лише конкуренція – в риториці, в підписанні декларацій і угод, конкуренція в тому, за яким проектом будуватимуть.

Щодо міжнародної сфери, то в Хабаровську планують розглянути питання, які мають спільний інтерес: Молдова, Кавказ, роль Росії та ЄС у процесі близькосхідного врегулювання, стосунки з Іраном та інші питання такого роду, заявив голова представництва Єврокомісії в Москві Марк Франко.

«Ізоляція була б помилкою»

Шеф люксембурзької дипломатії Жан Ассельборн заявив днями, що у відносинах із Росією намітився прогрес. Він нагадав, що після війни в Грузії минулого року стосунки між Європою і Москвою стали доволі напруженими. Росія зробила б помилку, «якби зараз почала робити ставку на ізоляцію чи закриття кордонів», – наголосив Ассельборн.

Державний міністр у міністерстві закордонних справ Німеччини Ґюнтер Ґлозер заявив, що цей саміт може надати важливого імпульсу співпраці між ЄС та Росією. «Що стосується пропозицій президента Медведєва з приводу європейського енергетичного діалогу, то вони їх нам надали, і тепер важливо обговорити їх відкрито», – сказав міністр.

Водночас він заявив, що такі стовпи європейської безпеки. як НАТО, Європейський Союз чи Організація з безпеки і співробітництва в Європі, обговоренню не підлягають.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG