Доступність посилання

ТОП новини

Поліція застрелила підозрюваного в заколоті проти президента Грузії


Прага – Політична ситуація в Грузії далі загострюється. У ніч на четвер при спробі затримання поліція застрелила одного з підозрюваних в організації заколоту на військовій базі, що виступила проти президента Міхеїла Саакашвілі. Опозиція звинувачує владу в тому, що поліція не була зацікавлена, щоб колишній військовий свідчив у суді.

У перестрілці між поліцією та трьома колишніми військовими, яких влада підозрює в організації нещодавнього заколоту, один із підозрюваних загинув і двоє були поранені. Як повідомило грузинське телебачення, вони їхали у джипі, який зупинила поліція. Інцидент стався вночі на околиці Тбілісі, повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Грузії Ґріґол Безелія.

«Міністерство внутрішніх справ здійснило операцію щодо затримання Коби Отанадзе, Левана Амерідзе та Ґії Кріалашвілі. Вони чинили збройний опір. В результаті перестрілки Ґію Кріалашвілі було вбито. Кобу Отанадзе та Левана Амерідзе було поранено. Ïх затримали і доставили в лікарню», – сказав Ґріґол Безелія.

Грузинська влада спочатку твердила, що заколот на танковій базі Мухровані мав на меті скинути владу президента Грузії і був частиною російського плану. Пізніше влада змінила свою версію і заявила, що заколот мав зірвати навчання грузинських військ під егідою НАТО, проти якого активно виступала Росія.

«Нам говорили, що їх збираються ліквідувати»

Проте, незалежні експерти не переконані, що влада у Тбілісі була взагалі зацікавлена у встановленні істини.

Експерт з питань безпеки Бесік Аладашвілі зазначає: «Якщо цих трьох вважають організаторами заколоту, то постає питання, чому операцію було проведено так необережно».

Грузинська опозиція, посилаючись на витік інформації з урядових кіл, прямо звинувачує владу Міхеїла Саакашвілі в тому, що вона позбавляється від небажаних людей.

В інтерв'ю Радіо Свобода лідер Консервативної партії Звіад Дзідзіґурі зауважив: «До нас надійшла інформація, що влада не була зацікавлена в збереженні життя цих трьох людей і в тому, щоб вони виступали в суді. Нам говорили, що їх збираються ліквідувати, і так воно й сталося».

Ймовірний заколот, у зв’язку з яким було заарештовано кілька відомих колишніх і діючих військових, грузинська влада розкрила напередодні початку міжнародних навчань. Опозиція вважає, що заколот є вигадкою президента Саакашвілі для того, щоб відвернути увагу громадськості від вимог опозиції щодо відставки.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG