Доступність посилання

ТОП новини

Новий парламент для Європи: чехи готуються до євровиборів


Прага – На початку червня пересічний чех отримає шанс своїм голосом вплинути на формування і напрям європейської політики. Незважаючи на певний скепсис щодо керівних органів Євросоюзу, чехи цього року налаштовані масово прийти на вибори. До цього їх штовхає і глобальна економічна криза, і протистояння навколо Лісабонського договору, але насамперед – внутрішня політична криза. Чехи вважають, що в парламенті Європейського Союзу, де засідає 785 депутатів голос їхніх 22 парламентаріїв може і має бути почутим.

Минає 2 місяці від початку парламентської кризи в Чехії. 24 березня уряд правих на чолі з лідером Громадянсько-демократичної партії й водночас – головою Європейської Ради ЄС Міреком Тополанеком змушений був подати у відставку. Голосування про недовіру урядові домоглася опозиція, яку очолюють проліві соціальні демократи. Незважаючи на те, що понад третина чехів підтримує соціальних демократів, все ж багато з них вважає, що не слід було домагатись відставки уряду під час головування Чеської Республіки в ЄС, оскільки це боляче вдарило по іміджу країни в Європі й суттєво ослабило позицію Чехії в Євросоюзі.

Внутрішню кризу загострює глобальна економічна криза, масла в огонь підливає і президент Вацлав Клаус, який морально підбадьорює противників Лісабонського договору як вдома, так і в Європі. Гострота право-лівого протистояння настільки відчутна, що перед чехами не стоїть проблема – іти чи не йти на вибори, а кому віддати свій голос. Саме через те вибори до Європейського парламенту чехи сприймають як своєрідну репетицію перед достроковими виборами до свого парламенту, які мають відбутись у жовтні цього року.

Празький аналітик Петр Пешек зазначає, що не Лісабонський договір, і не глобальні проблеми, а саме внутрішня криза є тим, що змушує чехів іти на вибори.

«Звичайно, що в кампанії великих політичних партій глобальні теми не домінують. Вибори сприймаються, як домашня справа і як вступ до передчасних парламентських виборів. Європейські теми фігурують, так би мовити, на другому плані. Це стосується Лісабонського договору, який не є предметом референдуму, очікується лише, коли його підпише президент Клаус. А щодо глобальної економічної кризи, то у нас поки що відчуваються тільки окремі її ознаки», – каже аналітик.

За мандати європарламентарів змагатимуться 33 партії


Минулого місяця в Чехії відбулася лотерея, на якій всі офіційно зареєстровані в Міністерстві юстиції політичні партії, а їх 33 – отримали номери, під якими підуть на вибори до Європейського парламенту. Плакати досі владної проправої партії громадянських демократів прикрашає «четвірка» і гасло «Дії замість страху», вони нині розклеєні по всій Чехії. Не відстає і «26-ка» – «зелені» – досі успішна партія владної коаліції. Їхній символ – жовтий метелик, який кружляє над чеськими містами і селами. Зі своїм п’ятим номером переконані в перемозі й лідери опозиції проліві соціальні демократи. У черговий раз змінити порядок у Європі обіцяють комуністи, і в моїй поштовій скриньці знайшлась листівка з 21-м номером і двома червоними вишеньками в кутку – символом чеських комуністів.

Звичайно, що числа мають певну символіку, але не вона, а насамперед внутрішні проблеми країни, як найчутливіший інструмент, вплинуть на активність чеських виборців. П’ять років тому, коли чехи обирали євродепутатів вперше, за активністю голосування вони зайняли п’яте місце в Євросоюзі.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG