Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття відзначає 160-ліття етнографа Володимира Шухевича


Івано-Франківськ – У селі Тишківці Городенківського району, яке ще називають родинним селом Шухевичів, сьогодні два свята: одне присвячене 160-річчю від дня народження видатного етнографа, публіциста, громадського діяча Володимира Шухевича, друге - етнографічне, свято «літнього Миколая».

Покутянин, фольклорист, педагог, дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка, він став знаним насамперед як дослідник життя і побуту гуцулів.

Результатом багаторічної етнографічної праці Володимира Шухевича був п’ятитомник «Гуцульщина», де описані вірування, звичаї, строї, обряди, народні ремесла, музичні інструменти, танці гуцулів.

Менше відомо, що був головою хорового товариства «Боян», організатором українських виставок і музеїв. Та за радянських часів ім’я і доробок вченого замовчувалися, значною мірою тому, що головнокомандувач УПА Роман Шухевич – його онук.

Про життя і творчість дослідника Гуцульщини говоритимуть на віче в Тишківцях та під час наукової конференції.

В етнографічній світлиці Шухевичів розгорнута виставка матеріалів про вченого, діє також виставка робіт народних майстрів Городенківщини і Гуцульщини.

На святі очікують представників численної родини Шухевичів, зокрема сина Тараса Чупринки Героя України Юрія Шухевича, а також гостей з Івано-Франківська, Львова, Києва, Чернівців, Рівного, Волині.

Логічним продовженням вшанування земляка стане етнографічне свято «літнього Миколая» з визначенням кращих декламаторів, малюнків, господині, двора, навіть коня і корови. Звучатимуть здебільшого автентичні пісні.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG