Доступність посилання

ТОП новини

У Хабаровську завершився саміт Росія-ЄС


Саміт Росія-ЄС у Хабаровську. 22 травня 2009 р.
Саміт Росія-ЄС у Хабаровську. 22 травня 2009 р.
Європейський Союз закликає Україну та Росiю запобiгти газовiй кризi в майбутньому.

«Ми попросили Україну та Росiю, звичайно, зробити все, що вони можуть, щоб уникати таких криз. Не думаю, що це було б добре для загальної атмосфери вiдносин, якщо така криза повториться знову, – заявив голова Єврокомiсiї Жозе Мануель Баррозу в Хабаровську за пiдсумками самiту Росія-ЄС.

Саме тому, за його словами, ЄС пропонував створення механiзму раннього попередження, в якому важливу роль вiдiграє «полiтична воля».

Після зриву переговорів наприкінці минулого року постачання російського газу до України припинили вранці 1 січня. Транзит палива до європейських споживачів зупинили 6-7 січня.

Газопостачання почали відновлювати, коли Україна і Росія 19 січня підписали договори щодо постачання газу в Україну і транзиту газу в країни ЄС.

Виступаючи на прес-конференції за підсумками саміту, президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що сподівається на подальше обговорення з ЄС ініціатив Москви щодо створення нової правової бази в енергетичній сфері.
Вацлав Клаус, Дмитро Медведєв та Жозе Мануель Баррозу.Хабаровськ,
22 травня 2009 р.


Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що Євросоюз не має намірів відмовлятися від принципів своєї Енергетичної хартії, не дивлячись на критику з боку Росії окремих її положень: «Ми готові обговорювати пропозиції російської сторони, ми відкриті до обговорення того, як поліпшити існуючі рамки, але ми не повинні відкидати ті угоди, які вже існують».

За словами Баррозу, Європейський Союз дотримується угод, відкритий до обговорення пропозицій. Водночас сторони повинні спиратися на існуючі домовленості і не ставити під сумнів ту систему, яка існує.

Дводенний форум у Хабаровську відкрився у четвер робочим обідом президента Росії Дмитра Медведєва з головою Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Чехії, яка зараз головує в Євросоюзі, Вацлавом Клаусом.

Медведєв: ЄС не переконав Росію у вигодах «Східного партнерства»

Європейський Союз поки що не переконав Росію у вигодах проекту «Східне партнерство». Як повідомили у прес-службі Кремля, про це заявив сьогодні у Хабаровську президент Росії Дмитро Медведєв за підсумками саміту Росія-Євросоюз.

«Нас бентежить, що з боку деяких держав робляться спроби використати цю структуру як партнерство проти Росії», – сказав Медведєв, зазначивши, що не має на увазі керівництво Європейського Союзу, йдеться про інші держави.

«Є різні приклади. У нас є партнерські відносини, наприклад, з Північноатлантичним блоком. Незважаючи на спеціальну форму відносин, при випробуванні цих відносин ця форма показала свою слабкість. І спроби зараз відновлювати відносини між Росією і НАТО натрапляють на досить значні складнощі», – сказав Медведєв.

Зі свого боку, президент головуючої в Євросоюзі Чехії Вацлав Клаус заявив: ЄС запевнив Росію у тому, що програма «Східне партнерство» – «заради чогось позитивного і що це партнерство не проти когось, і тим більше – не проти Росії».

До програми ЄС «Східне партнерство», ухваленої за ініціативою Польщі й Швеції і затвердженої 27 країнами ЄС у грудні 2008 року на саміті в Брюсселі, входять Азербайджан, Білорусь, Україна, Вірменія, Молдова і Грузія.

Програма передбачає тісніше партнерство цих країн з ЄС в економічній і політичній сферах.

Росія має сумніви щодо платоспроможності України

У Росiї є сумнiви щодо можливостi України розплачуватися за поставлений газ, заявив президент Росiї Дмитро Медведєв пiсля закiнчення самiту Росія-ЄС в Хабаровську.

«Партнери в цiй ситуацiї допомагають своїм партнерам, i ми готовi допомогти українськiй державi, але хотiли б, щоб значну частину цiєї роботи взяв би на себе також Європейський Союз, тобто тi країни, якi зацiкавленi в надiйностi та безпецi енергоспiвпрацi», – наголосив Медведєв.

«Я звертався до наших партнерiв щодо цього i запропонував їм ще раз проаналiзувати можливостi з постачанням газу до України», – зазначив російський президент.

За його словами, наразi закачаним до пiдземних сховищ України має бути досить великий об’єм – близько 19,5 мільярда кубометрiв газу, а це коштує понад 4 мільярди гривень.

«Якщо в української сторони є грошi – це добре, але в нас є сумнiви щодо платоспроможностi цiєї країни», – пiдсумував президент Російської федерації.

Нині НАК «Нафтогаз України» разом із російським «Газпромом» розробляють механізм, відповідно до якого НАК буде накачувати газ у підземні сховища в 2009 році за рахунок частини коштів, які будуть отримані від транзиту російського газу в майбутніх періодах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG