Доступність посилання

ТОП новини

Федеративна Республіка Німеччина відзначає своє 60-річчя


Святкування 60-річчя заснування ФРН в Берліні
Святкування 60-річчя заснування ФРН в Берліні

Берлін – Німеччина в святковому настрої. Сьогодні розпочалося офіційне відзначення 60-річчя заснування Федеративної Республіки. 23 травня 1949 року в Бонні канцлер Конрад Аденауер підписав Основний закон країни. Нинішній президент Горст Келер назвав цей документ «конституцією свободи».

Центральні урочистості відбулися сьогодні в концертному залі на одній із прекрасних площ Берліна – Жандарменмаркт. Єдиним промовцем у залі, де зібралося близько півтори тисячі гостей, був федеральний президент Горст Келер.

«Гідність людини є недоторканною. Це головне речення в нашому Основному законі. Батьки нашої конституції взяли найкраще зі століть історії німецького права й свободи й витягли уроки з провалу Веймарської Республіки й злочинів нацистів. (…) Наш конституційний устрій став маяком свободи. Він надихнув надією німців у НДР», – заявив Келер.

Шанс на екологічно-індустріальну революцію

Федеральний президент наголосив, що за 60 років існування ФРН німці багато чому навчилися й досягли. Водночас, з огляду на економічну кризу, Келер застеріг перед соціальним розколом країни. І після 20 років падіння Берлінського муру безробіття на Сході залишається значно більшим, ніж на Заході, констатував президент. Але люди не повинні втрачати мужності, продовжив глава німецької держави, оскільки криза надає всьому світу шанс провести екологічно-індустріальну революцію.

Завтрашній день буде для Келера вкрай важливим, оскільки Федеральні збори обиратимуть нового президента. Федеральні збори складаються з членів парламенту й такого ж числа делегатів ландтагів. До речі, висувати свою кандидатуру на найвищу державну посаду в Німеччині можна лише після досягнення 50-річного віку. У Келера зараз два конкуренти: Ґезіне Шван від соціал-демократів і Петер Зодан від Лівої партії.

Демократія – це не щось саме собою зрозуміле

Святкування ж 60-річчя заснування ФРН розпочалося в п’ятницю вранці екуменічним богослужінням у Берлінському соборі. При цьому представники католицької й євангельської церков назвали Основний закон фундаментом, на який спирається Німеччина, як правова держава. Напередодні канцлер Анґела Меркель, виступаючи на одному із заходів у Бремені, застерегла сприймати демократію, як щось саме собою зрозуміле.

«Свободою треба жити. І це зовсім не так, що нам на Заході не потрібно мужності, оскільки ми не маємо диктатури й живемо у вільній, демократичній системі. Звичайно мужність нам теж потрібна», – заявила Меркель.

Ювілей Німеччини святкуватимуть упродовж усіх вихідних. В суботу, 23 травня – власне в день підписання Основного закону – біля Бранденбурзьких воріт відбудуться величезні народні гуляння. Очікується, що до центру міста прийде до 250 тисяч відвідувачів. На них чекає вкрай насичена культурна програма за участю відомих німецьких музикантів, акторів і кабаретистів.

У Бонні, де раніше перебували парламент і уряд ФРН, у суботу відкриють для громадян усі колишні офіційні будівлі: резиденцію федерального президента, відомство канцлера, будівлю Бундестагу.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG