Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині день жалоби


Львів – На трасі за 4 км від Львова вантажівка «Рено» з Туреччини зіштовхнулась з мікроавтобусом, у якому були 24 пасажири і водій. Усі вони – мешканці Старого села Пустомитівського району. Люди їхали на молитву у Крехівський монастир. Внаслідок ДТП 7 мешканок Старого села загинули, серед них 14-річна дівчинка.

18 осіб з різними травмами перебувають на лікуванні у шпиталях Львова. Наймолодшій постраждалій – 15 років. Найважчий стан здоров’я у водія вантажівки громадянина Туреччини. У нього черепно-мозкова травма, він переніс складну операцію на руці.

Інші потерпілі, за даними медиків, почуваються задовільно. Одна людина відмовилась від госпіталізації.

Родинам, які втратили рідних, обласна адміністрація виплатить матеріальну допомогу по 10 тисяч гривень.

Причиною аварії став людський фактор. За попередніми даними ДАІ, втомлений водій фури заснув за кермом і не впорався з керуванням. Він виїхав на зустрічну смугу, якою рухався автобус з прочанами. Внаслідок зіткнення вантажівка перекинулась у кювет і перевернулась, в автобусі вибиті вікна і зім'ятий бік.

В Україні відсутні європейські норми для водіїв

У європейських країнах обмежений час перебування водіїв за кермом, який не може перевищувати 6 години, а 12 годин водій зобов’язаний відпочивати. У суботу та неділю в переважній більшості країн світу фурам заборонений рух.

Натомість в Україні відсутні загальноєвропейські норми, згідно з якими працівники ДАІ мали б контролювати тахометри і фізичний стан водія. Звісно, що «дальнобійники» належно не відпочивають. А «державтоінспекторів більше цікавлять гаманці водіїв, аніж їхній фізичний стан чи тахометри», – зазначив в коментарі Радіо Свобода один із високопосадовців Львівщини.

За словами водіїв-дальнобійників, в Україні обмаль безпечних стоянок для їхнього відпочинку. Вони свого часу висловлювались негативно про закриття постів ДАІ на дорогах, де могли зупинитись. Вантажоперевізники, особливо іноземці, побоюються пограбувань на території України, тому й не зупиняються.

Посольство України в Туреччині уже повідомило про ДТП на Львівщині турецькі органи влади.

Місце аварії називають чорним

Місце аварії називають чорним, оскільки там трапляються доволі часто ДТП. У цій трагедії є й містика. Рятувальники в автобусі виявили список прочан. Як виявилось, люди складали перелік прочан, але не мали чистого аркуша. Вони написали список охочих для паломництва на листочку, на зворотному боці якого був запис, що засвідчував смерть якоїсь людини.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG