Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея провела ядерне випробування


Офіційний представник на брифінгу у Сеулі вказує на сейсмічну хвилю з місця ядерного випробування у Північній Кореї. 25 травня 2009 р.
Офіційний представник на брифінгу у Сеулі вказує на сейсмічну хвилю з місця ядерного випробування у Північній Кореї. 25 травня 2009 р.

Представники керівництва Північної Кореї заявляють про успішно проведене сьогодні підземне ядерне випробування – для зміцнення національної безпеки. За повідомленням північно-корейського державного пресового агентства, тепер було здійснено вибух значно потужніший, ніж під час першого ядерного випробування у жовтні 2006 року.

Через кілька годин після проведення ядерних випробувань Пхеньян випробував ракету близького радіуса дії. Дальність польоту ракети сягає 130 км.

Раніше повідомлення про випробування в КНДР з’явилися в південнокорейських ЗМІ. Американська сейсмологічна служба зареєструвала сьогодні підземні поштовхи, 4,7 бала за шкалою Ріхтера, на території Північної Кореї, що на думку експертів, можна вважати підтвердженням ядерних випробувань.

Президент США Барак Обама заявив, що дії КНДР становлять загрозу миру і закликав міжнародне співтовариство до рішучих дій.

Міністерство оборони Росії також підтвердило, що Північна Корея провела сьогодні вранці підземне ядерне випробування, потужність заряду становила від 10 до 20 кілотонн.

Голова Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що у Москві «занепокоєні» північно-корейським ядерним випробуванням.

Президент Південної Кореї І Мйон Бак у Сеулі скликав термінове засідання Ради національної безпеки.

Офіційні представники Японії повідомили, що Токіо домагатиметься скликання екстреного засідання Ради безпеки ООН. Російські ЗМІ повідомляють, посилаючись на представника Росії в ООН, посла Віталія Чуркіна, що Рада Безпеки ООН обговорить сьогодні розвиток подій.

Після того, як Рада Безпеки ООН у квітні засудила здійснений Північною Кореєю запуск балістичної ракети, КНДР вийшла з шестисторонніх переговорів про її ядерну програму. Пхеньян заявив тоді про готовність провести нові випробування.

У переговорах, які велися з 2003 року, брали участь США, Росія, Китай, КНДР, Південна Корея і Японія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG