Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН засуджує ядерні випробування Північної Кореї


Південна Корея – Демонстрація протесту проти ядерних випробувань Північної Кореї.Сеул, 25 травня 2009 р.
Південна Корея – Демонстрація протесту проти ядерних випробувань Північної Кореї.Сеул, 25 травня 2009 р.

Нью-Йорк – У штаб квартирі Організації Об’єднаних націй у Нью-Йорку відбулося екстрене засідання Ради Безпеки з приводу підземного ядерного випробування, здійсненого у понеділок Північною Кореєю. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що північнокорейське підземне ядерне випробування є викликом міжнародній спільноті.

Реакція держав, представлених в Раді безпеки, різко негативна, причому не лише західні держави засуджують дії Пхеньяна, а й Китай і Росія, які досі вважаються либонь єдиними друзями північнокорейського комуністичного режиму. У Білому домі президент США Барак Обама заявив: «Північнокорейські ядерні й балістичні ракетні програми являють глибоку загрозу мирові й безпеці світу і цю зневажливу дію я рішуче засуджую. Дії Північної Кореї загрожують народам Північно-Східної Азії, вони є відвертим порушенням міжнародного права й суперечать власним зобов’язанням Північної Кореї. Сполучені Штати й світова спільнота повинні дати відповідь. Записаного не зітерти: Північна Корея раніше зобов’язалася покласти край своїй ядерній програмі. Замість дотримання обіцянки вона вирішила зігнорувати власне зобов’язання».

Це ядерне випробування демонструє «зростаючу войовничість» Пхеньяна, – сказав в інтерв’ю телемережі CBS адмірал Майкл Муллен, голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил. На його думку, дальша розбудова ядерної зброї Північною Кореєю становитиме «значну загрозу безпеці Сполучених Штатів».

Китай, що майже ніколи не критикує свого традиційного союзника, цього разу заявив, що наставлений «рішуче проти» підземного ядерного випробування. Росія вважає, що ця подія є порушенням резолюції Ради Безпеки ООН і завдає «серйозної шкоди» міжнародним зусиллям запобігати поширенню ядерної зброї. На думку прем’єр-міністра Японії Таро Асо, «Північнокорейське ядерне випробування є викликом ядерному нерозповсюдженню... Ми ні в якому разі не потерпимо цього».

Рада Безпеки ООН одностайна

Виявивши рідкісну для цього органу одностайність, причому у найкоротший час, після десь годинної дискусії, Рада Безпеки засудила підземне ядерне випробування Північної Кореї, наголосивши, що це відверте порушення резолюцій ООН, які забороняють подібні випробування.

Представник Росії, яка у травні головує в Раді безпеки ООН, російський посол Віталій Чуркін, виступаючи від імені усіх п’ятнадцяти членів Ради Безпеки, заявив, що відтак Рада починає дискусію щодо ухвалення більш формальної резолюції: «Члени Ради Безпеки висловлюють свою рішучу опозицію і засуджують ядерне випробування, здійснене КНДР. Це випробування, – наголосив Чуркін, – являє собою відверте порушення резолюції від 2006-го року, що забороняє подібні випробування».

Сюзен Райс, американський посол в ООН, заявила, що Сполучені Штати вітають швидке засудження Північної Кореї і підтримуватимуть нову резолюцію з конкретними заходами щодо Пхеньяна.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG