Доступність посилання

ТОП новини

«Реанімація виплат». Виплати компенсацій за знеціненими вкладами в колишній Ощадбанк СРСР поновлять!?


Уряд вирішив виділити нинішнього року 250 мільйонів гривень на виплати компенсацій за знеціненими вкладами в Ощадбанку колишнього Радянського Союзу. Зокрема, вкладники, котрим не пощастило отримати свою тисячу торік, зможуть одержати її до кінця року нинішнього. Наскільки реальні урядові плани продовжити перерахунок коштів у той час, як в Україні триває економічна криза й наближаються президентські вибори?

Хто і скільки отримає?

Із цих 250 мільйонів гривень, які Кабінет Міністрів обіцяє виділити нинішнього року на виплати компенсацій за знеціненими вкладами, 87 мільйонів має піти вкладникам, котрим не пощастило отримати компенсацію торік. 157 мільйонів - спадкоємцям вкладників, що померли в останні 5 років. І ще 6 мільйонів спадкоємцям осіб, які страхувалися у колишньому СРСР і померли в останні 5 років. Щоправда спадкоємці можуть розраховувати максимум на 500 гривень, розповідає заступник міністра фінансів Андрій Кравець. «Нащадки людини, яка мала кошти в Ощадбанку і пішла з життя, звертаються до Ощадбанку і їм видають з цих коштів 500 гривень. Решта – залишається в Ощадбанку, як зобов’язання перед нащадками».

Важкі поневіряння людей в отриманні грошей

Одна із вкладниць, котрій поталанило одержати тисячу гривень торік – київська пенсіонерка Раїса Михайлівна. «З самого початку були величезні черги. Говорили, що туди не потрібно ходити - можна потім забрати. Але я пішла, оскільки в нашій країні все буває не дуже надійно, відстояла в довжелезній черзі, заповнила папірці і на наступний день отримала гроші. Тисяча гривень мені допомогла при моїй маленькій пенсії в 720 гривень».

А от іншій пенсіонерці - киянці Ользі Борисівні – пощастило менше. «Мені здається, що я нічого вже не отримаю, оскільки сплинуло дуже багато часу. В мене від мами залишилося декілька ощадкнижок, але я пішла лише в одне місце. Не отримала тисячу напевне через те, що не стояла в черзі».

Поновлення виплат – економічний чи політичний крок?


Поновлення виплат знецінених внесків колишнього Ощадбанку - це не економічний, а політичний крок, стверджує голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. На його думку, у такий спосіб уряд намагається продемонструвати, що нібито дбає про найбідніших людей, а насправді це фінансова передвиборча кістка. «Ніяких кроків щодо ліквідації структурної кризи чи кризи перевиробництва не робиться. Це говорить про те, що економічної стратегії в нашого уряду немає. Хоча б визначити ознаки та причини кризи, як їх ліквідовувати. Це наслідок популістської економічної політики, яка під час виборів буде домінувати».

Торік свою тисячу гривень компенсацій за знеціненими вкладами отримали 6,200мільйонів людей, повідомив Радіо Свобода заступник міністра фінансів України Андрій Кравець. Він також поділився прогнозом на нинішній рік. «Ми очікуємо, що цього року отримають кошти приблизно 400 тисяч чоловік. Сума в бюджеті не дуже велика. Я не думаю, що будуть якісь проблеми».

Водночас урядовці наполягають – продовження виплат не є передвиборчою акцією.

Активно почавшись торік, кампанія із виплат компенсацій загальмувала, бо і коштів виділили загалом не так вже й багато і економічна криза втрутилася, констатує директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. При цьому він вважає, що зовсім без бажання сподобатися потенційним виборцям не обійшлося. «Це не зовсім популістський захід. Але зважаючи на те, що коштів немає і не передбачається – це гарні декларації, які навряд чи мають під собою практичну основу».

Яка ймовірність того, що вкладники колишнього Ощадбанку СРСР отримують бодай тисячу гривень? І наскільки доцільним виглядає реанімація цих виплат? Василь Юрчишин каже, що варто було б відкласти це питання. «Зараз це питання не є актуальним. Набагато краще було б продумати і розвивати через інструменти довгострокових цінних паперів (з правом викупу). Але про ці деталі можна було говорити, коли це впроваджувалось. Нагадаю, що в 2008 році уряду потрібно було заявити гарну картинку і тому це було впроваджено без належного фінансового підґрунтя».

Загалом уряд запланував торік виділити на виплату компенсацій за знеціненими внесками 6 мільярдів гривень. Самим вкладникам має дістатися 5,760 мільярдів гривень, а спадкоємцям померлих вкладників – 240 мільйонів.

Ви вже отримали свою тисячу гривень за знеціненими вкладами? Якщо ні – чи будете це робити?
Антоніна, пенсіонерка: Багато моїх знайомих не отримали вклади й дуже обурені. Як будуть знову давати – підуть.
Валентин, пенсіонер: Я не отримував вклади, не стояв у черзі й не буду їх відстоювати.
Валентина, пенсіонерка: В Ощадбанку й досі лежать гроші моїх батьків і ніякої тисячі я не отримувала. Мені мої нерви дорожчі, ніж тисяча гривень.
Ян Янович, пенсіонер: Я хворів тоді й не забрав. Я їх ліпше подарую державі, ніж втрачатиму дорогоцінне здоров’я.
Валентина Прокопівна, пенсіонерка: Не отримали й не сподіваємось. Але якщо уряд даватиме гроші – підемо забирати.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG