Доступність посилання

ТОП новини

Збройні сили України далі комплектуватимуться за призовом – указ


Президент Віктор Ющенко скасував пункти свого ж указу від грудня 2007 року, що передбачали завершити до кінця 2010 року перехід на комплектування Збройних сил України військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом.

Новим указом, підписаним у вівторок, Президент також, на зміну попереднього указу, доручив Кабінетові Міністрів розробити зміни до статутів Збройних сил у зв’язку з відтермінуванням переходу Збройних сил України на комплектування за контрактом.

Час, на який відкладається відмова від призову до війська, тепер не визначений.

Раніше Ющенко заявляв, що домагається переведення українського війська на контрактну основу, і спершу навіть заявляв, що останній призов має відбутися восени 2009 року.

Тим часом міністр оборони Юрій Єхануров говорив про можливість перевести Збройні сили повністю на контракт із початку 2011 року, за наявності відповідного фінансування в 50 мільярдів гривень.

Такої ж позиції дотримувався і попередній міністр оборони Анатолій Гриценко.

По тому міністр Єхануров не раз зазначав, що терміни переведення війська на контракт зриваються саме через недофінансування – Збройні сили отримували трохи більше як чверть необхідних на це коштів.

А нинішня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко напередодні дострокових парламентських виборів 2007 року обіцяла, що в разі її приходу до влади призов скасують негайно вже з 2008 року і без жодного спеціального фінансування.

Після виборів у коаліційній угоді з’явився термін переходу війська на контракт – 2009 рік; пізніше з проекту програми уряду Тимошенко дата цього переходу взагалі зникла.
XS
SM
MD
LG