Доступність посилання

ТОП новини

Заборонена книга колишнього зятя президента Казахстану


Архівне фото: У родинному колі. З приватного альбому Назарбаєвих та Алієвих.
Архівне фото: У родинному колі. З приватного альбому Назарбаєвих та Алієвих.

Прага – За цитування цієї книги у Казахстані можуть посадити в тюрму. Автор книги «Хресний тесть» – Рахат Алієв, колишній зять президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Він описує свого колишнього родича як автократа, який у боротьбі за владу не гребує такими методами, як знищення політичних опонентів. У публікації також має місце й історія про позашлюбного сина Назарбаєва від переможиці конкурсу краси, якого президент хоче бачити своїм наступником. Для офіційної Астани подібні твердження - це відверта брехня, а книга заборонена, як пояснюють, через розголошення державних таємниць.

У цій книзі понад півтисячі сторінок і безліч подробиць про життя в кулуарах влади у Казахстані. «Хресний тесть» вийшов на початку місяця російською і німецькою мовами. Колишній зять президента Рахат Алієв описує у книзі пригоди зі свого особистого життя і те, що він бачив як колишній посол Казахстану в Австрії, а також при ОБСЄ, ООН та інших міжнародних організаціях, а ще як колишній перший заступник міністра закордонних справ Казахстану.



Головний герой книги, президент Назарбаєв, зображений як узурпатор влади. «Опонувати хресному тестю не мало сенсу. Його віддана армія – таємна поліція, його радники, суди, прокурори, корумповані журналісти – підуть в атаку, як тільки він поворухне пальцем...Телефони і пошту переглядають. Опозицію знищили... Атмосфера терору гарантує слухняність громадян. Коло замкнулося», – пише Рахат Алієв.

Книга «Хресний тесть»
Він називає свою книгу документальною повістю, де, зокрема, наводить розмови з колишнім тестем, які каже, що записав на диктофон таємно.

Генеральна прокуратура Казахстану попередила своїх громадян, що вони сядуть на нари, якщо доторкнуться до цього твору. «Наших громадян ми будемо притягати до кримінальної відповідальності, якщо встановимо, що вони причетні до придбання, розповсюдження і володіння цією книгою. Їх будуть притягати за сприяння злочинцеві», – оголосив речник прокуратури Сарапек Нурпейсов.

До трону готують нового султана?

У Казахстані Рахата Алієва вже засудили до 40 років тюрми за державну зраду і корупцію після того, як він остаточно розсварився з родиною президента в 2007 році. За нову книгу додалося звинувачення у розголошенні державних таємниць. Алієв ще раніше втік від казахстанського правосуддя до Австрії. В інтерв'ю Радіо Свобода він сказав, що цензура з боку офіційної Астани лише додає йому популярності.

«Порушення чергової карної справи Генеральною прокуратурою Казахстану щодо мене і публікації моєї книги зайвий раз підтверджує факти, викладені в моїй книзі. Це чиста правда», – говорить Алієв.

За його даними, президент Казахстану не нехтує нічим, щоб заплямувати своїх політичних опонентів. Це й арешти, після яких не можна балотуватися на президента, і немовби дійшло аж до вбивства таємною службою провідного діяча опозиції Алтінбека Сарсенова.
Колишній родич Назарбаєва стверджує, що нинішній господар Астани також має план, кому передати владу. Наступником, мовляв, буде таємний син президента від його таємної третьої дружини, 28-літньої колишньої переможиці національного конкурсу краси. Алієв очікує, що це станеться у 2035 році, коли «юному султанові» виповниться 30 років.

Ці звинувачення у порушенні прав людини з’явилися у той час, як Казахстан готується з Нового року перебрати головування в ОБСЄ. У цій міжнародній організації сказали Радіо Свобода, що наразі там немає нікого, хто міг би прокоментувати дані, викладені в книзі колишнього зятя президента Назарбаєва.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG