Доступність посилання

ТОП новини

Українці визначили, котрі їхні права найчастіше порушуються


Київ – Понад половина українців не вірять у справедливість суду. Такого висновку доходять правозахисники та експерти різних соціологічних центрів України. Крім того, третина громадян відчуває порушення їхніх соціально-економічних прав, а рівноправ’я перед законом в Україні останнім часом невпинно погіршується.

Українці вважають суд саме тією інстанцією, куди потрібно звернутись, коли порушені їхні права. Втім, в ефективність судового розгляду вони не вірять, зазначає директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

За його словами, нестача коштів та корупція заважають громадянам реалізувати громадянське право звернутись до суду. «62% громадян вказали на надто високу вартість адвокатів, 53,5% вказали, що проблемою є корумпованість судової системи і 43% бачать як проблему нестачу коштів на розгляд справи», повідомив пан Биченко.

Про корупцію в судах знають не тільки пересічні громадяни, а й середній та великий бізнес. Це дані фонду «Демократичні ініціативи». Більше того, науковий керівник фонду Ірина Бекешкіна зауважує на порушенні ще одного громадянського права – нерівність перед законом.

«Наші подальші дослідження показують, що далі стає ще гірше – це рівноправність перед законом. Друге – це корупція. У нас приблизно третина дає хабарі. А якщо брати специфічну групу підприємців, то таких – половина», – каже Ірина Бекешкіна.

Ліки від корупції – виборність суддів і суд присяжних?

Причинами корупції у судах є нереально розтягнуті в часі ухвалення рішень, надмірне завантаження суддів, корумпованість та неефективна робота судових виконавців. Про це йдеться у дослідженні Харківської правозахисної групи.

Вихід пропонує соціолог Віктор Пушкар: «У наших фокус-групах брали участь представники локального середнього бізнесу, вони кажуть, що для них право на справедливий судовий розгляд також не забезпечене. Більшість експертів погодились з тим, що в Україні варто запровадити суд присяжних та виборність суддів».

Вибирати суддів, за словами соціологів, мають не депутати, а громадяни і на обмежений термін (нині суддів обирають пожиттєво).

Пенсіонерів, молодь та селян дискримінують?

Крім порушення громадянських прав, українці вказують на проблему дискримінації. Найбільш дискримінованими називають пенсіонерів, молодь та селян за соціальним статусом. Крім того, понад 8% громадян України відчувають релігійну дискримінацію.

Щоб покращити ситуацію з дотриманням прав людини, потрібно змінити Основний Закон України, закликає співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. «Право на працю, право на житло, на безоплатну медичну допомогу, на соціальний захист. У чільній Конституції ці права гарантують кожному, втім вони, по суті, не є юридичними. Пряма дія цих норм неможлива. Необхідно змінити другий розділ Конституції, який гарантує права і свободи таким чином, щоб ці права запрацювали, щоб вони стали юридичними», – зазначає Євген Захаров.

Втім, зазначають правозахисники, разом із законом має змінитись ментальність громадян, які звикли вирішувати проблеми хабарами.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG