Доступність посилання

ТОП новини

Зупинка «Рівнеазоту: екологічні й соціальні наслідки


Рівне – Одне з найбільших підприємств області – хімічний гігант «Рівнеазот» з понеділка простоює. Причина – скорочення поставок газу на підприємство, яке використовує його як основну сировину. Міська влада вкотре волає про загрозу поповнення лав безробітних, «азотівці» натякають на ймовірність екологічної катастрофи у Рівному. Адже саме «Рівнеазот» обслуговує очисні споруди міста.

27 травня стало відомо, що техногенна катастрофа рівнянам не загрожує – дводенні переговори голови Рівненської ОДА Віктора Матчука дали позитивний результат. «Нафтогаз України» подаватиме необхідну кількість газу для повноцінного функціонування очисних споруд на ВАТ «Рівнеазот». На підприємстві розпочалися технічні роботи із забезпечення процесу подачі газу.

Однак подібні застереження про зупинку очисних звучать з боку керівництва «Рівнеазоту» не вперше. Якщо проблема про безперебійну подачу газу на підприємство в повному обсязі не вирішиться – гарантії, що ситуація не повториться, немає. Саме тому місцева влада гарячково шукає варіантів незалежності роботи міських очисних від «Рівнеазоту».

Один із варіантів – забрати ці споруди в підприємства під юрисдикцію міста. Однак тоді «Азоту» доведеться платити за очищення власних стічних вод місту, а це не вигідно. Інший варіант нині проходить експертизу – це українсько-шведський проект із побудови нових очисних споруд у Рівному.

Слід зазначити також, що очисні споруди працюють автономно від самого підприємства, і виробничники зобов’язані їх обслуговувати. Окрім того, у Рівному існують ще одні, малопотужні очисні споруди, в районі льонокомбінату, які можуть прийняти на себе роботу очисних на кілька днів. За цей час навіть у разі зупинки «азотівських» очисних проблему в принципі можна вирішити, тому що для роботи очисних не потрібно багато газу. Тим паче, що лише приписом прокуратури можна змусити «Рівнеазот» обслуговувати очисні.

Бізнес воює з «Нафтогазом» – чуби тріщать у городян

«Азот» отримував паливо від «Росукренерго», співвласником якого є Дмитро Фірташ. Він же є власником контрольного пакету акцій «Рівнеазоту». Після того, як Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив про належність усього газу в газосховищах «Росукренерго» «Нафтогазу України», «азотівцям» стало невигідно отримувати цей газ, тим паче, що ціна на нього різко піднялась.

Генеральний директор підприємства Михайло Заблуда каже, шо за нинішньої ціни на газ продукція «Рівнеазоту», а це в основному мінеральні добрива, стала неконкурентноздатною. Тобто, навіть за умови поновлення подачі газу у повному обсязі підприємство терпітиме збитки через високу собівартість продукції.

Звільнення – реальні

Загроза отримати кілька тисяч безробітних для Рівного є не меншою проблемою, ніж імовірна зупинка роботи каналізації. Вже зараз на підприємстві говорять про завелику кількість працівників після проведеної реконструкції підприємства та скорочення обсягів виробництва. Разом з тим під час приватизації нові власники брали на себе зобов’язання зберегти робочі місця.

Проблеми з газом можуть стати офіційною підставою для скорочення штатного розпису, якого власники не могли б провести за умов звичайної роботи підприємства. Однак за великим рахунком, така розв’язка не вигідна нікому. Адже «Рівнеазот» донедавна виробляв продукції на мільйон американських доларів щодня. У той же час її майже не бачили українські селяни. Виробник постачав левову частку добрив до Росії.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG