Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ не втрачає надії повернути собі Євро-2012


Дніпропетровськ – Сьогодні Кіровський районний суд Дніпропетровська має розглянути позов депутата міської ради Загіда Краснова до Кабінету Міністрів України через програш міста у змаганні за право приймати Чемпіонат. Депутат вимагає від уряду виконати зобов’язання щодо бюджетного фінансування робіт, проведених до Чемпіонату, а це близько 1 мільярда гривень. Також від Кабміну позивач жадає публічних вибачень за невиконання обіцянок щодо Євро-2012, даних жителям.

Програш Дніпропетровська у боротьбі за господарювання на Євро-2012 досі болить і футбольній громадськості, і владі. А втім, відповідального за провал на місці годі знайти. Міські чиновники і депутатська більшість кивають на столицю: там, мовляв, справжні винуватці дніпропетровського фіаско.

Позивач до Кабміну Загід Краснов – один із представників «регіоналівсько-лазаренківської» коаліції у міськраді. Депутати коаліції більшості обурені: чому Президент і уряд відмовились надати УЄФА державні гарантії реконструкції Дніпропетровського аеропорту і надавали такі гарантії Львову.

Ультиматум центральній владі як варіант повернення Євро?

У більшості вважають: дніпропетровці стали заручниками «кулуарно-політичних» ігор, але, аби не пошитися в дурні, тепер мають діяти рішуче. В кулуарах міськради, окрім звернення до суду, пропонують й інші кроки. Серед них – ультиматум центральній владі: не відраховувати міські кошти в державну скарбницю, аж поки уряд не подбає про апеляцію на рішення УЄФА щодо Дніпропетровська.

Цей варіант повернення місту Євро на сесії міськради озвучив голова депутатської більшості Олекій Тішкін.

«Якщо уряд не в змозі виконувати свої зобов’язання, то в такому разі Дніпропетровськ наполягає на зменшенні відрахувань в держбюджет на суму, необхідну для добудови об’єктів до Євро-2012», – вважає депутат.

З Мішелем Платіні налагодять листування

Проте у результативності таких кроків сумніваються і експерти, й сама влада. Міський голова Іван Куліченко каже, що можна спробувати повернути Євро без скандалів й апеляцій. Написати листа до Мішеля Платіні і додати до нього бізнесові гарантії. Тільки так, вважає, можна вблагати інспекцію пригальмувати рішення про відмову Дніпропетровську до листопада.

«Сьогодні-завтра має бути гарантія від Ігоря Коломойського щодо приведення аеропорту у відповідність до вимог УЄФА, і другий гарантійний лист – підтвердження того, що питання адаптації стадіону, власником якого є група «Приват», теж будуть виконані», – зазначив міський голова Дніпропетровська.

Хто винен, визначать виборці

А втім, місцеві експерти наразі закликають владу проковтнути гірку пігулку програшу і не махати кулаками після бою. З програшу слід робити висновки на майбутнє, впевнений політолог Вадим Бартков.

«Для місцевої влади це має стати уроком, вона має зрозуміти, як далі жити в цьому місті. Шукати винних у Києві в Європі можна, але треба зробити глибокий аналіз того, що відбувалося у Дніпропетровську. І, мабуть, це зроблять виборці, коли підуть голосувати на наступних виборах», – вважає політолог.

13 травня на засіданні в Бухаресті Виконком УЄФА визначив міста, в яких пройдуть матчі фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу. У Польщі містами-господарями названо Варшаву, Познань, Вроцлав і Ґданськ. Серед українських міст затверджений тільки Київ; Донецьк, Львів і Харків іще зберігають шанси прийняти матчі Чемпіонату, якщо засвідчать прогрес до 30 листопада.

Решта міст, а саме українські Дніпропетровськ і Одеса і польські Хожув і Краків, за рішенням УЄФА, не розглядатимуться у майбутньому як основні або резервні і вибули зі змагання за право приймати матчі Євро-2012.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG