Доступність посилання

ТОП новини

День Києва 2009. Говорили-балакали, сіли й заплакали...


Тетяна Мелихова, Іван Салій
Тетяна Мелихова, Іван Салій

Гості Свободи: Тетяна Мелихова, депутат Київради (БЮТ) та Іван Салій, екс-мер м. Києва

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Дмитро Шурхало: Сьогодні з нагоди Дня Києва Президент України Віктор Ющенко нагородив різними нагородами й відзнаками доволі велику групу людей. Зокрема, секретаря Київської міської влади і заступника Київського міського голови Олеся Довгого за «значні особисті заслуги у соціально-економічному та культурному розвитку столиці, вагомі досягнення у професійній діяльності, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня Києва». А також Михайла Шпарика, начальника Головного управління комунального господарства.

Довгого нагородив орденом «За заслуги» третього ступеня, Шпарика - другого ступеня.

Нагадаю, що в минулому році орден Ярослава Мудрого отримав міський голова Леонід Черновецький.

Така орденоносність київської влади має свідчити про те, що стан справ у столиці чудовий.

Пані Тетяно, а як Ви вважаєте?


Тетяна Меліхова: Президенту видніше, мабуть, кого нагороджувати і за які заслуги.

Молода команда Черновецького – за три роки досягнень, можна підсумувати, що ж там за трирічну роботу на посаді Довгого?

Ну, мабуть, три тисячі гектарів вільних земельних ділянок без аукціону. Ну, мабуть, те, що можна було б столичний бюджет виконати й перевиконати, якщо б проводилися аукціони на цю ж землю. Може, те, що забудовується центр столиці, історична його частина. І можна перелічувати.

Президенту видніше, бо саме він видавав укази, догани Черновецькому давав, зупиняв дію розпоряджень.

- Пане Салій, а Ваша думка? От як ця влада? Ви можете порівняти з попередніми керівниками міста, навіть ще за радянської доби.

Тобто, на Вашу думку, наскільки орденоносність цієї влади адекватна?


Іван Салій: Ордени у війну, коли відступали і коли наступали, то видавали. Це заохочення, це підтримка і це право Президента.

Я тільки хотів би наголосити, що від імені міста на нагороди подає міський голова. Таким чином це фактично нагорода Леоніда Михайловича всіх з його волі. І це їхнє право.

Я єдине можу тільки сказати, що сьогодні я приходив на засідання двічі вже в КМДА, де повинні були послухати виконання указу Президента про розвиток міста Києва, але так я й не послухав.

По великому рахунку, мені так здається, що в місті Києві сьогодні так багато проблем, що на свято потрібно ще, можливо, відсвяткувати правильно і нагороди людям отримати. Це теж правильно. Але після цього потрібно мати серйозну розмову про фінансову катастрофу в місті Києві і в Україні, про яку ми сьогодні кажемо, що це лише криза. Я думаю, що ми давно вже кризу минули. Ми впали в катастрофу.

- Тобто, стан, на Вашу думку, катастрофічний?


Іван Салій: В Україні і в місті. Фінансові.

- А от цього тижня міський голова прозвітував перед Київрадою. І, здається, це чи не вперше за свою каденцію він звітував. І з його слів випливає, що стан справ у місті, якби там не криза і не уряд, то справи, можна сказати, доволі непогано йдуть. А головне, за його словами, в місті створено ефективну систему управління.

Натомість у проекті звіту ТСК ВР з розслідування порушень Конституції і законів посадовими особами КМДА йдеться про те, що місто - на межі глобальної техногенної екологічної катастрофи. І головна причина – неналежне виконання обов’язків посадовими особами КМДА.

Отакі позиції київської влади і її критиків.

Пане Салій, яка позиція ближча?


Іван Салій: Ви знаєте, якщо чесно, то я йшов на святкову передачу.

- Так бачите, от з чим ми до свята підійшли?

Іван Салій:
Я подивився на пам’ятник Григорію Сковороді. Він один. Не помив ніхто постамент, йому й плечі не вимили. І вінки, а не якісь там сухі квіти лежать.

Я пройшов по Андріївському узвозу. Там продають «Дєлаєм надпісі на рісовом зєрнє». Продають напроти музею Булгакова муляж бутербродів з червоною і чорною ікрою. Шкарпетки продають. І ніякого свята. Ні бруківка не поправлена. Такого ніколи…

Я ж знаю, як це готуються до свята. І я просто у шоці, якщо за великим рахунком, від того, що я на Подолі побачив. «Гостинний двір» обшарпаний. Біля Самсона ту бруківку ніхто не побілив, не пофарбував.

То, може все-таки…

- Я хотів би, щоб Ви оцінили катастрофічність ситуації, про яку говорять або навпаки, про ефективність управління?

Іван Салій: А тепер я повинен сказати про столичну роль у державі. Столиця – це сама надійна опора Президента і уряду. Столиця повинна працювати ефективно і надавати допомогу уряду, а не уряд лише йому.

Більше того, керівництво міста повинне кожен день пліч-о-пліч і дружно працювати з державними урядовими структурами, тому що справа розвитку столиці – це справа і мера, але в першу чергу – уряду і Президента.

Тому я тут, якщо чесно, не підтримую саму оцю ідеологію, що уряд вилучив. Ви заробляєте стільки, щоб вистачило допомогти уряду, щоб вистачило допомогти Севастополю, щоб вистачило допомогти луганським шахтарям, щоб вистачило допомогти Львову. Заробляйте.

- До теми, що уряд забрав у міста, ми ще повернемося…

Іван Салій: Чекайте, у Вас лексика неправильна. Не уряд забрав. Прийнятий бюджет держави. І це закон. І за нього проголосували депутати ВР. І забудьте про уряд. І з кожного міста держава стільки вигрібає. 8 копійок з гривні залишали в Полтаві. Гривню заробить, а 9-11 копійок залишають у Полтаві. І що?

- Я просто нашим слухачам хочу сказати, що мер Києва Леонід Черновецький заявив, що уряд вилучив у поточному році до держбюджету майже половину коштів столичного бюджету. За його словами, йдеться про суму 7,5 мільярдів гривень.

Це я просив би прокоментувати представника фракції БЮТ, який, очевидно, є й проурядовим у Київраді.


Тетяна Меліхова: Перш за все є закон про бюджет України. Згідно з законом про бюджет України, складається спочатку бюджет держави, потім адміністративно-територіальних одиниць. То відповідно до цього закону, ВР і затвердила.

Мабуть, тому що… І, до речі, нараду проводила Юлія Володимирівна Тимошенко з керівниками обласних рад і селищних теж, то там стояло питання, що всі юрособи реєструються в місті Києві, а не десь у селі, а не десь у райцентрі, і ведуть там бізнес. Тому за законом потрібно розподілятися рівномірно.

Але ж я хочу сказати про інше. Ви почали говорити про те, що звітував Черновецький. Він жодного разу за три роки не звітував.

- Ну, отже, прозвітував.

Тетяна Меліхова: Це не прозвітував. Він дав інформацію. А якщо був би звіт, то депутати Київради дали б йому оцінку. Мені здається, що підтримали б нашу позицію і негативну дали б оцінку. Я скажу, чому.

Чого він наголошує про вилучення? Для того, щоб вилучати, треба спочатку зібрати. А зібрати – це дохідна частина. А Ви знаєте, як він зробив перший крок, щоб потім щось віддавати, другий крок. А перший крок – він тільки на 70% виконав бюджет за 4 місяці. А спецфонд від того, що не продавалася земля, а прихватизовувался, тільки на 30%...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG