Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко зустрічається з Папою Римським


Рим — Президент України вперше в історії здійснює офіційний візит до Ватикану для зустрічі з Папою Римським Бенедиктом XVI. Віктор Ющенко поспілкується сьогодні і з українською релігійною громадою у Папській колегії святомученика Йосафата в Римі.

Тема переговорів українського лідера з Главою держави Ватикан не розголошується. Посольство України при Святому престолі та Українська греко-католицька церква в Італії наголошують насамперед на історичності сьогоднішньої події.
Папа Римський Іван-Павло ІІ відвідав Україну у червні 2001 р.


Не виключено, що сторони розглянуть питання, про які йшлося у травні минулого року в Києві на зустрічі Віктора Ющенка з державним секретарем Ватикану Тарчізіо Бертоне, котрий запросив Президента відвідати Ватикан. Тоді обговорювали активізацію українсько-ватиканських відносин, державно-церковну співпрацю та міжконфесійний діалог в Україні.

Про складну міжцерковну ситуацію в Україні ( де католиків близько 11%, решта – православні, мусульмани, іудеї і протестанти) пан Ющенко згадував також у жовтні минулого року, виступаючи перед українською спільнотою і духовенством у Римі.

«Надзвичайно чутливим є для нас проект консолідації українських конфесій, формування єдиної помісної української церкви. Важко нації, коли навіть православних церков ми маємо чотири. Нам треба знайти мужність і волю, щоб консолідуватися. Я тішуся тим, як сьогодні з кожним днем консолідується українське православ’я, і унікально важливу роль грає у цьому питанні Греко-католицька церква», — заявив Президент України.

Сьогодні Віктор Ющенко матиме також розмову з кардиналом Тарчізіо Бертоне. Співрозмовники, очевидно, поглиблять тему вивчення секретних архівів Ватикану стосовно Голодомору в Україні. Раніше сторони домовилися створити для цього робочі групи.

Покращити міждержавні і міжконфесійні відносини

Навряд чи слід очікувати якоїсь сенсації від цього візиту, оскільки складні релігійні питання, зокрема, ситуація з Російської православною церквою в Західній Україні, Ватикан розглядає безпосередньо з церковними лідерами конфліктуючих сторін. Зустріч з Папою, безперечно, підвищить авторитет Віктора Ющенка як Глави держави, котрий докладає зусиль для покращення міжконфесійної ситуації в країні. Поза тим, буде добра нагода особисто запросити Главу Ватикану відвідати Україну, адже письмове запрошення Папа Бенедикт XVI уже має.

Перед українським лідером на аудієнції з Папою Бенедиктом XVI побували попередній президент Росії Володимир Путін і нещодавно глава Білорусі Олександр Лукашенко. Італійська преса зауважує, що Ющенко мав приїхати до Ватикану ще у травні 2007 року. Та через політичну кризу в Україні візит скасували. Напередодні депутати Верховної Ради звернулися до Папи Римського з приводу «втручання деяких представників католицької церкви в політичні процеси в Україні». Йшлося, зокрема, про главу УГКЦ Любомира Гузара, котрий підтримав позицію Президента про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів.

Історія новітніх українсько-ватиканських відносин почалася з 1991 року, коли Святий престол одним з перших визнав незалежність України. Невдовзі у Києві з’явився перший дипломатичний представник Ватикану – папський нунцій Антоніо Франко. Натомість Україна не поспішала відправляти свого посла до Ватикану. У 1998 році першим Надзвичайним і Повноважним послом у Ватикані стала Ніна Ковальська. З часом українська держава надавала дедалі більшої ваги відносинам зі Святим престолом.

(Рим – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG