Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль «ЕТНОВЕСНА» у Глухові


Концерт в центрі міста Глухів
Концерт в центрі міста Глухів

Глухів – Минулими вихідними за ініціативи фонду Миколи Томенка «Справедлива Україна» у Глухові, Сумської області відбувся фестиваль «Етновесна у гетьманській столиці». Його метою є популяризація народних традицій та привернення уваги до найпопулярніших пам’яток української історії та культури.

Глухів виник ще за часів Київської Русі, а особливо прославився, як столиця гетьманської України. Тут були резиденції гетьманів Івана Скоропадського, Павла Полуботка, Данила Апостола та Кирила Розумовського.

Відвідували край Тарас Шевченко, Марко Вовчок, Микола Костомаров та інші відомі українські діячі.

На глухівщині жили і творили композитори Дмитро Бортнянський та Максим Березовський, художники Антон Лосенко та Георгій Нарбут, поет Володимир Нарбут.
Віце-спікер парламенту Микола Томенко і голова облради В'ячеслав Шапошник у Глухові. 29 травня 2009 р.


Садиба Нарбутів не збереглася

І насамперед учасники етнофестивалю відвідали село Нарбутівка, де народилися в родині збіднілого поміщика Георгій і Володимир. Маєток Нарбутів не зберігся, але учасникам фестивалю показали місце, де він стояв. Керівники Сумщини сподіваються з часом відбудувати садибу.

Та й сама Нарбутівка нині занепадає. Колись тут було понад 60 хат, а нині проживає лише три родини пенсіонерів. Хати без господарів поступово занепадають.

Глухів має бути цікавим для туриста

У самому Глухові народні майстри показували свої вироби, а завершився фестиваль великим концертом артистів, які приїхали з Києва.

Зруйнована хата села Нарбутівка
«Ми підняли серйозний пласт історичних речей. Ми побачили, що це дуже потрібно всім нашим сумчанам. Якщо ми не будемо відтворювати свою історію, то ми просто нормальної, повноцінної історії майбутнього України. Ми зробили корисну справу, Ми побували на історичній Батьківщині Нарбутів, в інших цікавих місцях нашого славетного краю і завершили таким фестивалем. Ми фіксуємо, що проходимо певний етап формування історії нашої України», – сказав голова Сумської обласної ради В’ячеслав Шапошник.

За словами В’ячеслава Шапошника, акція «Етновесна у гетьманській столиці» має привернути увагу громадськості до здобутків і проблем Глухова. І це місто має бути цікавим для українського та іноземного туриста.

(Глухів – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG