Доступність посилання

ТОП новини

Чехія пояснила, чому вимагає меддовідки при видачі віз


Міністерство закордонних справ України отримало відповідь чеської сторони, в якій вона підтверджує, що з 1 червня для отримання довготермінової чеської візи українцям, крім інших документів, необхідно надавати медичну довідку про стан здоров’я.

Як повідомив речник МЗС Василь Кирилич, при цьому чеська сторона роз’яснює, що ця вимога поширюватиметься лише на громадян України, які перебуватимуть в Чехії понад 90 днів.

Чеська сторона пояснює, що це є вимогою національного законодавства країни.

За словами Кирилича, такий намір Чеської Республіки викликає стурбованість Міністерства закордонних справ України. Він також повідомив, що подібних вимог від інших країн МЗС не отримувало.

Крім того, як зазначив речник міністерства, відомство готує відповідь на таке рішення Чехії. «МЗС на сьогодні обробляє схему можливої адекватної відповіді на дії чеської сторони», – сказав він.

Кирилич не уточнив, якими саме будуть адекватні заходи з боку України.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли, що з 1 червня для отримання довгострокової вiзи до Чехiї громадяни України будуть змушені подавати медичну довiдку про вiдсутнiсть тяжких iнфекцiйних захворювань. У довiдцi має бути чiтко написано, що заявник не хворiє на такі iнфекцiйнi захворювання, як ВIЛ, сифiлiс i туберкульоз. Довiдка має бути перекладена чеською мовою та офiцiйно завiрена.

МЗС просило Чехію надати офіційну інформацію про намір запровадити такі нововведення.

XS
SM
MD
LG