Доступність посилання

ТОП новини

Продовження газової кризи було неминучим (європейська преса)


Прага – Європейські експерти продовжують аналізувати можливі параметри нової російсько-європейської газової кризи з українським акцентом. Оглядачі вважають, що вже у січні, після укладення нової газової угоди між Москвою та Києвом, було видно, що нових ускладнень не уникнути. Газети також публікують звернення керівника російського уряду Володимира Путіна до Євросоюзу, де міститься прохання фінансувати Україну для вирішення її газових проблем із тих 10 мільярдів, які має в МВФ Росія.

Тижневик ЄС «Нью Юроп» вважає, що «продовження європейської газової кризи було неминучим» уже після укладення в січні в Москві Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко нової газової угоди між Україною та Росією. Один з експертів, аналітик московського «Альфа-банку» Рон Сміт, каже, що «весь цей час ми чекали рецидиву». Сміт також прогнозує, що сторони мусять знайти вихід: «можливо, Росія просто збільшить Україні кредит, продасть їй газ у кредит… однак, я думаю, що у майбутньому сторони будуть намагатися уникати перебоїв із постачанням газу». «Нью Юроп» також інформує, що на засідання саміту ЄС 18–19 червня італійський прем’єр Сільвіо Берлусконі готує для Європейської ради (саміту ЄС) пропозицію Росії про виплату Євросоюзом частини українських боргів за газ.

Офіційний орган російського уряду «Россійская ґазета» публікує матеріал щодо нових пропозицій Володимира Путіна щодо кредитування України з російських грошей у МВФ. Це видання послилається на інтернет-сайт голови російського уряду, де оприлюднений лист Путіна до ЄС, у якому прем’єр-міністр Росії запропонував надати Україні кредит на газ із російських 10 мільярдів у МВФ. Тут же Путін запевняє, що він уже надіслав директорові-розпоряднику МВФ Домінікові Строс-Кану підтвердження готовності Росії вкласти в облігації Фонду 10 мільярдів доларів. «Російская ґазета» також інформує про переговори між російським віце-прем’єром Ігорем Сечіним та українським міністром палива та енергетики Юрієм Проданом, на яких російський чільник наголосив, що Росія «братиме участь в організації кредиту Києву на закупку газу, якщо цей процес дістане підтримку Європи».

В інтерв’ю польській «Ґазеті Виборчій» колишній міністр фінансів України Ігор Мітюков заявив, що «українські політики не хочуть реформ», а лише ведуть «боротьбу за сфери впливу». Мітюков також відзначив, що, всупереч запевненням нинішніх політичних чільників, в Україні «криза не закінчиться за рік, для кожного економіста з тверезим мисленням це очевидно». Колишній міністр фінансів також вважає, що підписання Києвом угоди з ЄС про вільну торгівлю допомогло б Україні значно збільшити власне виробництво.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG