Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський бізнес-форум на Рівненщині приніс домовленості про співпрацю


Перший українсько-польський бізнес-форум на Рівненщині
Перший українсько-польський бізнес-форум на Рівненщині

Рівне – День Європи на Рівненщині був позначений зустрічами українських і польських підприємців, науковців та митців. У центрі подій українсько-польський бізнес-форум, результатом якого стали попередні домовленості про співпрацю близько сотні підприємців Рівненщини з польськими партнерами.

Для поляків Рівненщина не є незвіданою землею – навіть переселені до Польщі у повоєнні роки волинські поляки досі пам’ятають українську мову та навчають її своїх дітей. Не має мовних бар’єрів у спілкуванні з польськими гостями і голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, батьки якого колись були переселені з Холмщини в Україну.

Водночас Віктор Матчук висловив незадоволення низькою присутністю польського бізнесу в Рівненській області. Причиною цього, переконаний він, є побоювання поляків зустріти в Україні перепони на законодавчому рівні.

«Мені, можливо, не дуже приємно про це говорити, але зараз дуже сприятливий момент для польського бізнесу, оскільки він нині має можливість використовувати в першу чергу фінансову ресурсну базу з європейськими ставками по кредитах. На жаль, український бізнес сьогодні має надзвичайно великі проблеми, в першу чергу з отриманням обігових коштів, із кредитуванням. Українське законодавство відрізняється від європейського і польського в тій частині, яка стосується бізнесу. Але це ні добре, ні погано. Потрібно просто адаптуватися», – вважає рівненський обласний керівник.

Напрямки співпраці – економіка, екологія, самоврядування, туризм

В останні роки своє виробництво на Рівненщині відкрили громадяни Китаю і навіть Непалу, а ось польські інвестиції тут становлять усього близько двох відсотків. Щоб змінити ситуацію, понад місяць тому на Першому міжнародному інвестиційному Балтійському бізнес-форумі у місті Свіноуйсцє українсько-польська торгова палата представила Україну як центр для інвестицій. Польські, німецькі, скандинавські підприємці звернули увагу на пропоновані інвестиційні проекти.

Для поляків такі стосунки є зрозумілими й необхідними, зазначив генеральний директор Українсько-польської торгової палати Вацлав Павляк. «Перед від’їздом сюди я з подивом пригадав, що потрібно взяти закордонний паспорт. Хотілося б, щоб найближчим часом і з Україною закордонний паспорт став непотрібним. І я сподіваюся, що таке порозуміння між нашими країнами станеться вже у червні нинішнього року», – наголосив він, маючи на увазі домовленості про спрощений перетин кордону у прикордонних регіонах.

Як очікують, десь у червні має набути чинності українсько-польська угода про малий прикордонних рух, дія якої охопить і частину сусідніх із Рівненщиною Львівської і Волинської областей.

Потрібна й підтримка на рівні держави

Спілкування на бізнес-форумі було плідним
Разом із тим під час рівненського форуму польські підприємці, які працюють на Рівненщині, вказали на певні перепони, які виникли з веденням їхніх справ на Рівненщині. Причина – нерозуміння окремих моментів у податковій, митній політиці української держави.

Однак, як пообіцяв голова Рівненської облдержадміністрації, в цій адаптації рівненська влада готова надавати підтримку, підказати, як правильно виконати вимоги законів України. «Зрештою, кому ще так співпрацювати, як не українському і польському бізнесові?» – риторично запитав Віктор Матчук.

Результатом форуму може стати відновлення роботи текстильної промисловості на Рівненщині та прихід в область нових технологій деревообробки та обробки каменю, відновлення галузі машинобудування.

Однак, щоб попередні домовленості не зруйнувалися, необхідна не лише добра воля підприємців – вона була завжди, – а й розуміння з боку держави та її чиновників, зазначили учасники зустрічі.

Сприятиме в зміцненні економічних зв’язків і будівництво нового покриття міжнародної магістралі Київ – Чоп, яке триває на території Рівненщини, і зміцнення тут туристичної інфраструктури, яке відбулося в останні роки.

Паралельно з заходами Форуму в Рівному відбувся й день Європи. Він був позначений візитом офіційної делегації від Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі та підписанням угод про співпрацю між самоврядними органами двох регіонів – сеймику воєводства та Рівненської обласної ради. Основна мета співпраці – сприяння в здійсненні адміністративної реформи та максимальному спрощенні процедури отримання чиновницьких послуг населенням, а також поглиблення культурних зв’язків.

(Рівне – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG