Доступність посилання

ТОП новини

Досвід донецького ліцею «Ерудит»: Українські вундеркінди їдуть учитися за кордон


Донецьк – Цього року донецький ліцей «Ерудит», навчальний заклад для обдарованих дітей, якому немає аналогів в Україні, святкує своє 10-річчя. Вихованців ліцею, більшість із яких – неодноразові переможці всеукраїнських і міжнародних олімпіад, – знають не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Але найобдарованіші діти, що цього року залишають стіни «Ерудиту», не планують далі навчатися в Україні.

Парадоксально, але факт: найкращі випускники «Ерудиту» не обирають вищі навчальні заклади для вступу – навпаки, виші обирають їх і запрошують на навчання. Як каже директор ліцею Ольга Родіонова, якщо призери олімпіад не мають ніяких пільг в Україні, то провідні виші Москви швидко перехоплюють обдарованих українців.

Щороку вихованці «Ерудиту» здобувають дві-три нагороди на Міжнародній Менделеєвській олімпіаді школярів із хімії. Ліцеїст Андрій Болбат нещодавно став срібним призером цих змагань і в липні поїде захищати честь ліцею на міжнародній олімпіади з хімії у британському місті Кембріджі.

Московський державний університет одразу ж запросив хлопця на навчання. Андрій погодився. Він вважає, що українські виші не витримують конкуренції столичного російського університету.

«Рівень підготовки в цьому виші набагато кращий, ніж в українських, тому я намагатимусь відівчитись в МДУ, потім повернуся в Україну і буду тут шукати собі застосування», – сподівається Андрій Болбат.

Іще одна зірка «Ерудиту» Євген Михайлов уже п’ять років носить звання «Найрозумнішого», точніше, російською мовою «Самый умный» – за назвою однойменної телевізійної гри. Грати в неї він почав у 2004 році і здобув перемогу у 8 іграх із 23, у яких він брав участь за цей час. Завдяки цій грі Євген отримав ґрант на навчання в Московському державному інституті міжнародних відносин.

Цього літа учні і викладачі «Ерудита» уболіватимуть за переможця Всеукраїнської олімпіади з інформатики Вадима Янушкевича, який візьме участь у міжнародних змаганнях у Болгарії. І Вадим, як і більшість його обдарованих однолітків, не думає вступати в український виш.

Секрет успіху

Кількість дітей, що навчаються в донецькому «Ерудиті», не змінюється – 120 осіб. І, що характерно, майже на дві третини це діти з області.

Ліцеїсти два роки перебувають у вузькому колі так само обдарованих дітей під наглядом педагогів. Навчання ведеться за чотирма основними напрямками: хімія та біологія, право, математика та мови.

Крім вивчення основної програми Міністерства освіти, ліцеїсти ще відвідують спецкурси і факультативні заняття, які спеціально підготували викладачі. Ця творча робота в значній мірі і є секретом успіху, розповідає Радіо Свобода директор «Ерудиту» Ольга Радіонова.

«Це унікальний заклад, в Україні немає таких закладів, тому що він є санаторним, інтернатним закладом для обдарованих дітей зі всієї Донецької області. Наш заклад для дітей обдарованих, тобто вони, вже приходячи до нас, мають якийсь інтелектуальний потенціал, але його треба розвинути до такого рівня, щоб вони могли в майбутньому дійсно бути інтелектуальною елітою», – каже вона.

Інша справа, що це вже може бути еліта інших держав. Як каже Ольга Радіонова, Україна від цього тільки програє.

(Донецьк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG