Доступність посилання

ТОП новини

Десяткам корінних видів фруктових та горіхових дерев загрожує зникнення


Прага – Науковці вважають, що чимало з фруктових та горіхових дерев, батьківщиною яких є Середня Азія, були принесені на Захід Шовковим шляхом століття тому і тепер вирощуються у всьому світі. Новітні ж дослідження вчених попереджають, що деякі з цих диких предків фруктів, котрі ми звикли їсти сьогодні, перебувають під загрозою зникнення. Чи не є це потенційним ризиком для нашого харчування?

Середня Азія є батьківщиною для більше аніж 300 диких фруктових та горіхових дерев, включно з яблунею, сливою, грушею, вишнею, гранатом, мигдалем, фісташками та грецьким горіхом.

Але згідно з нещодавно оприлюдненою «Червоною Книгою дерев Середньої Азії» цей так званий Райський сад перебуває під загрозою. З 96 дерев і різновидів кущів, вміщених до Книги, 44-м загрожує глобальне зникнення. Більше половини з них розглядаються, як «піддані критичній небезпеці зникнення».

Ґеорґіна Магін, координатор служби охорони дерев з Міжнародної групи Флори і Фауни, каже Радіо Свобода, що загроза зникнення низки фруктових видів дерев має два рівні небезпеки: «У цьому переліку є приблизно 16 різновидів фруктових і горіхових, критичні наслідки для безпеки існування яких важливі на двох рівнях. На місцевому рівні, бо вони важливе джерело для харчування населення на батьківщині виникнення цих дерев – горіхів, яблук, мигдалю. А на міжнародному рівні – це втрата природних предків для тих видів одомашнених фруктів та горіхів, які вирощуються сьогодні у всьому світі».

Над новим переліком «Червоної Книги дерев середньої Азії» працювали вчені з регіону Середньої Азії, за винятком Туркменистану, та Великої Британії. Але й тут відсутність Туркменистану призвела до прогалини, в Книгу не включили 12 видів дерев і кущів, які є під загрозою зникнення в Туркменистані.

За минулих піввіку в багатьох регіонах Середньої Азії зникло до 90 відсотків диких фруктових лісів

У Книзі наводяться дані про те, що, наприклад, у басейні ріки Аму–Дар’ї за останні 50 років зникло до 90 відсотків прибережних лісів. Дикому видові головного предка яблуні – Malus sieversii – загрожує загибель унаслідок наступу пасовищ і сільгоспугідь. Середовище цього виду диких дерев зменшилося у Казахстані за минулі 30 років на 70 відсотків. Подібна ж ситуація з предком абрикоси, мигдалю. Відновлювальні роботи у регіоні мають недостатні масштаби, кажуть експерти.

Науковці наголошують, що дикі предки одомашнених дерев надзвичайно важливі для генетичної косметики цих видів. Існування лісів диких предків фруктових та горіхових дерев - важливий ресурс для майбутнього пристосування садів в умовах кліматичних змін. Та ж Ґеорґіна Магін каже, що необхідна широка програма з порятунку диких лісів фруктових видів Середньої Азії. Вона також каже, що зникнення, наприклад, дикого предка яблуні може дуже сильно вдарити по такому видові промислового садівництва, як яблуневе, з якого нині виробничий експорт сягає понад 3 мільярди доларів у рік. Невже ми готові у майбутньому змиритися із зникненням з нашого раціону так звичного яблука (а така небезпека загрожує і горіхам, і абрикосам, і мигдалю)?

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG