Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет – «важка артилерія» кандидатів у євродепутати


Вибори до Європарламенту відбудуться цього року 7 червня
Вибори до Європарламенту відбудуться цього року 7 червня

Брюссель – Приготування до європейських виборів виходять на фінішну пряму. Кандидати на депутатів Європарламенту все настирливіше стукають у двері потенційних виборців. Чи не найголовнішим засобом переконання у правильності тих чи інших політичних програм нині став інтернет. За тиждень до відкриття виборчих дільниць у країнах Європейського Союзу інтернет-мережа перетворилася на справжню «важку артилерію» політиків, що змагаються за крісла у Європарламенті.

Наскільки потужною зброєю політиків може бути віртуальний різновид комунікацій, показало обрання у Сполучених Штатах Барака Обами. Саме протягом американської президентської кампанії його присутність на інтернет-сайтах та діалоги з виборцями через Facebook стали великим внеском у досягнення успіху.

Понад 60 відсотків європейських сімей мають сполучення з інтернетом. Такий великий публічний простір не залишився поза увагою жодного кандидата від жодної з політичних партій Європи. Адже за умови вмілого використання кілька рухів комп’ютерною мишкою можуть принести тисячі голосів. Тому більшість європейських політичних лідерів –постійні користувачі блогів, інтернет-телебачення чи сайтів на кшталт Facebook, MySpace, Youtube чи Dailymotion.

Один із бельгійських політиків-соціалістів Мішель Дарден пояснює, що для того, щоб комп’ютер підвищував політичний рейтинг та популярність серед виборців, потрібно небагато.

«Цю систему можна запустити, найнявши одного комп’ютерника, – каже політик. – Проте ця людина ще й повинна орієнтуватися у комп’ютерній графіці – це дуже важливо. А ще треба мати щонайменше двох співробітників, які будуть стежити та передавати вам повідомлення, що надходять від виборців».

Бельгійський кандидат додає, що він сам щодня слідкує за цим особисто, але до комп’ютера стосунку не має – «це потребує рук чарівника», жартома визнає він. Але й без здібностей чарівника Мішель Дарден посідає одну з найвищих сходинок бельгійського політичного рейтингу – і переконаний, що це так саме завдяки інтернетові.

Комп’ютер наближає до виборця

Першим серед європейських депутатів, що почав користуватися новими інтернет-технологіями для просування своїх програм та політичних ідей, був британець Річард Корбет. «Як члени Європарламенту ми дещо віддалені від наших виборців, – пояснив він Радіо Свобода. – Тому важливо знати їхні думки та позиції з іншого боку, а не лише через традиційні засоби масової інформації. У свою чергу, люди повинні мати доступ до моїх політичних програм», – каже він.

Завдяки інтернетові особливо великі, так би мовити, врожаї голосів очікуються серед молодих виборців. Тому для привернення їхньої уваги до виборів і брюссельські євроустанови, і регіональні політичні рухи використовують найпередовіші відео та звукові технології. До участі у цих «змаганнях інтернет-потужностей» залучають зірок поп- і рок-музики, відомих акторів та видатних спортсменів.

Ось, наприклад, щойно з закликом до європейських виборців звернулися футбольні зірки Давид Вілья, Крістіан Шиву та Луїш Фіґу. У відеозверненні, що ретранслюється через офіційний сайт Європейського парламенту, спортсмени пояснили, чому саме, на їхню думку, не слід залишатися байдужими до виборів євродепутатів.

Проте доступність та анонімність, що їх дає інтернет-спілкування між виборцем та кандидатом, не лише додає популярності, але також нерідко стає засобом для критики й відвертих звинувачень політиків із боку електорату.

Згідно з офіційними даними, у 27 країнах Євросоюзу є 375 мільйонів виборців. У новому Європарламенті працюватиме 736 народних обранців.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG