Доступність посилання

ТОП новини

Чи виграє угорська карта на виборах до Європарламенту у Словаччині?


Прага – За кілька днів у 5-мільйонній Словаччина обиратимуть депутатів до Європейського Парламенту – єдиного виборного органу Євросоюзу, який громадяни країн-членів ЄС обирають шляхом прямих виборів. Як і 5 років тому, так і цього разу аналітики висловлюють побоювання щодо пасивності, низької зацікавленості словаків у виборчому процесі. Лише одне – протидія націоналістам – може вивести на вибори більше громадян.

Ще місяць тому здавалося, що вибори до Європейського Парламенту на Словаччині нічим особливим позначені не будуть. Дискусії щодо того, кого обирати, велись переважно серед кандидатів від партій владної коаліції, лідером якої є голова партії «Смер» – українською «Напрям», нинішній словацький прем’єр Роберт Фіцо. Хоча словаки не можуть скаржитись на малий вибір кандидатів у європейські депутати: за 13 словацьких місць в Європарламенті веде боротьбу 185 кандидатів, які представляють 17 політичних партій і рухів.

Однак нещодавні президентські вибори показали, що в Словаччині формується все сильніша опозиція, а в її руслі несподівано сильно залунали голоси правих націоналістських партій, зокрема, тих, які представляють інтереси угорської меншини у Словаччині. Особливу увагу звернув на себе лідер партії «Fidesz» («Угорська громадянська унія») – Віктор Орбан. На одному з останніх передвиборних мітингів він відкрито заявив, що вибори до Європейського Парламенту продемонструють, скільки депутатів від Словаччини представлятимуть у Брюсселі інтереси угорців. Віктора Орбана знають у Словаччині як прихильника надання сусідньою Угорщиною свого громадянства закордонним угорцям.

Про угорську карту, яка може позначитись на євровиборах у Словаччині, заговорили і в Чехії та самій Угорщині. Однак, на думку словацьких аналітиків, суттєвого впливу на результати виборів вона не матиме.

У розмові з Радіо Свобода братиславський політолог Мирослав Чаплович зазначив: «Угорська карта не матиме ніякого значення в Євровиборах на Словаччині. Якщо порівняти феномен, що стався на президентських виборах, коли справді дуже задіяна була угорська карта на Словаччині, то зараз, за кілька днів до голосування, становище інакше. Незважаючи на певні окремі словесні перестрілки між урядовими партіями і опозицією, все ж гадаю, що угорське питання є несуттєвим».

Протистояння націоналістам і погода можуть підвищити активність виборів


Та що найбільше може позначитись на результатах голосування, так це активність виборців. На минулі євровибори 5 років тому прийшло всього близько 17 відсотків словаків, що відсунуло тоді Словаччину на одне з останніх місць серед країн-членів ЄС щодо активності виборців. Тільки спроба протистояти націоналістам та ще гарна погода можуть підштовхнути словаків прийти на вибори.

На відміну від найближчих сусідів – активних у Євросоюзі чехів (Чехія нині головує в ЄС), словацькі депутати не відзначаються особливою активністю. Виходячи з даних, що їх нещодавно оприлюднила організація «Оpen Europe», за оцінкою активності роботи в Європарламенті вони опинились на 21 із 25 місць. Тут не були враховані Болгарія та Угорщина, котрі вступили до Євросоюзу тільки два роки тому і наразі не мають своїх депутатів у Європарламенті.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG