Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Путін: можливий новий газовий конфлікт із Україною


Прем'єр-міністр Росії не виключає нового газового конфлікту із Україною. Про це він сказав сьогодні на прес-конференції у Фінляндії, відповідаючи на запитання журналістів.

«Я в розмові з нашими європейськими партнерами звернув увагу на цю проблему і просив їх не залишати нас сам на сам із цими питаннями. Ми наперед попереджаємо про те, що такий конфлікт може виникнути. Це може спричинити наприкінці червня – на початку липня повну зупинку нашого транзиту. Треба щось робити – і разом, і якнайшвидше», – заявив Володимир Путін.

За словами російського прем’єра, перед Україною стоять нині два завдання: забезпечити поставки для поточного споживання газу і заплатити за закачування газу до підземних сховищ. Без цього закачування підземних сховищ українська економіка в осінньо-зимовий період існувати не може.

Напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода голова Представництва України при Європейському Союзі Андрій Веселовський гостро відреагував на сумніви, які протягом останніх днів висловлює Росія на міжнародній арені, щодо платоспроможності України.

За словами Веселовського, такі заяви Росії також спрямовані і на Євросоюз. «Щоб він (ЄС) також сумнівався, що Україна – це надійний партнер, щоб він не продовжував реалізації брюссельської декларації про модернізацію ГТС, щоб він не підписував з Україною угоди про асоціацію і так далі. Адже, якщо між Україною та ЄС немає міцних зв’язків, то під питанням буде і її євроінтеграція, і допомога з боку Євросоюзу, коли буде потреба», – зазначив чільний європейський дипломат.

Сьогодні міністр палива та енергетики України Юрій Продан запевнив, що «Нафтогаз» зможе вчасно розрахуватися з «Газпромом».
XS
SM
MD
LG