Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проходить саміт глав МВС країн-членів СНД


Лівадійський палац
Лівадійський палац

Сімферополь – У Криму розпочався дводенний саміт глав міністерств внутрішніх справ країн-учасниць Співдружності незалежних держав. Засідання Ради міністрів МВС проходять у Лівадійському палаці в Ялті.

Серед учасників цього міліцейського саміту – керівники відповідних міністерств одинадцяти країн СНД. З колишніх республік СРСР немає представників Балтії, які вже в Європейському Союзі і Грузії, яка нещодавно покинула Співдружність. Туркменистан присутній в ранзі працівника апарату МВС. Делегацію української міліції очолює міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який учора прибув до Криму.

Урочисте відкриття засідання Ради міністрів розпочалося сьогодні о 10.30 у Лівадійському палаці. Перед цим деякі міністри оглянули експозицію, пов’язану з проведенням тут у лютому 1945 року міжнародної Ялтинської (Кримської) конференції.

Планів багато, але найголовніше – репутація міністра Луценка?

Учасники саміту розглядають цілу низку питань, зокрема, про стан та перспективи співробітництва міністерств внутрішніх справ (поліції) держав-учасниць СНД та перебіг реалізації міждержавних програм боротьби зі злочинністю; про вживання спільних профілактичних заходів з протидії новим формам злочинів, пов’язаних з використанням інформаційних технологій; про взаємодію у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків; про підвищення ефективності функціонування Спеціалізованого банку даних Бюро з координації боротьби з організованою злочинністю та іншими небезпечними видами злочинів на території держав-учасниць СНД.

Очікується підписання Угоди про співробітництво міністерств внутрішніх справ (поліції) держав-учасниць СНД у боротьбі з торгівлею людьми та Угоди про співробітництво у сфері правового забезпечення. Планується також проведення низки двосторонніх та багатосторонніх зустрічей керівників правоохоронних відомств з метою обговорення питань співпраці у боротьбі зі злочинністю. Зокрема, заплановане підписання Договору про співпрацю між міністерствами внутрішніх справ України та Російської Федерації.

5 червня міністри відвідають Міжнародний дитячий центр «Артек», де їх урочисто приймуть артеківці і пов’яжуть артеківські галстуки. Гості збираються передати дітям багато подарунків, а у відповідь адміністрація МДЦ «Артек» передасть безкоштовні путівки для дітей загиблих співробітників міліції/поліції.

Місцева преса пише, що все це має покращити попсований останніми скандалами імідж українського міністра як всередині країни, так і серед колег з СНД. Зрештою, і для України важливо показати, що здатна і далі проводити подібні заходи на високому рівні і з користю для себе.

Кримчанам більше подобається без самітів

Під час подібних міжнародних форумів на півострові традиційно обмежують рух транспорту на Південному узбережжі Криму, що викликає невдоволення кримчан і курортників. Але слід сказати, що Президент Віктор Ющенко, на відміну від Президента Леоніда Кучми не так часто проводить у Криму якісь масштабні міжнародні заходи, а коли приїжджає сам, то їздить без супроводу і перекриття руху.

Цього разу офіційних оголошень про обмеження руху транспорту у напрямку Південного узбережжя не було. Але учора на трасі Сімферополь-Ялта-Севастополь кілька разів рух припинявся через пересування урядових кортежів з мигалками і сиренами. Правда, зупинки були короткі.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG