Доступність посилання

ТОП новини

Чи подолає син і внук мусульманина Обама мусульманина Усаму? (Європейська преса)


Прага – Європейська преса продовжує активно коментувати візит американського президента на Близький Схід. Російський полковник вважає, що Друга світова війна розпочалася з вини... Польщі! Британський уряд близький до падіння.

Багато єгиптян гордяться, що для виступу, адресованого мусульманам усього світу, Барак Обама вибрав саме їхню столицю, пише кореспондент німецької Frankfurter Allgemeine Zeitung із Каїра. Газета наводить слова політолога Гамаля Абд аль Гавада, який сказав, що те, чи повірять мусульмани Обамі, залежить від того, що він скаже про конфлікт між ізраїльтянами й палестинцями.

Промова Барака Обами в Каїрському університеті має на меті позбавити американсько-мусульманські відносини від товстого нальоту недовіри, накопиченої за вісім років президентства Джорджа Буша, вважає британська Financial Times. Громадськість очікує чогось більше, ніж висловлення доброї волі й слова про велич ісламської цивілізації, зазначає газета.

Велику аналітичну статтю у зв’язку з близькосхідним турне Обами публікує іспанська El Pais. Назва статті: «Обама проти Усами».

Після 11 вересня Буш проголосив війну проти терору, однак інші взяли на себе брудну роботу, зробивши ворогом іслам і арабів. Захід під керівництвом Буша та іслам під керівництвом Усами бін Ладена зіткнулись у світовій асиметричній війні. Тепер новому президентові з африканським корінням, сину мусульманина з ім’ям і прізвищем мусульманина необхідно зруйнувати цей образ, пише іспанська газета. Видання зазначає, що промова в Каїрі – ризикований хід, який є частиною плану, в свою чергу, також сповненого ризику. Навіть якщо слова Обами трохи поліпшать імідж США в очах арабів і мусульман, вони не змінять його миттєво. Без добрих і швидких новин із Близького Сходу Обамі не подолати Усаму.

Російська газета «Время новостей» пише, що боротьба з фальсифікацією історії «на шкоду інтересам Росії», проголошена на найвищому державному рівні, набуває гротескних обрисів. Кілька днів тому, продовжує видання, на офіційному сайті Міноборони Росії в розділі «Історія проти брехні та фальсифікацій» з'явився текст «Вигадки і фальсифікації в оцінках ролі СРСР напередодні і з початком Другої світової війни». Текст підписав начальник науково-дослідницького відділу військової історії Північно-Західного регіону Росії Інституту військової історії Міноборони, кандидат історичних наук, полковник Сергій Ковальов.

Якщо вірити пану Ковальову, то в тому, що почалася Друга світова війна винна... Польща. Аргументацію автора в такому тяжкому звинуваченні можна знайти тут.

Британська Times, як і багато інших видань цієї країни, пише про політичну кризу в уряді Ґордона Брауна.

За одну добу кабінет покинули чотири міністри. Опозиція каже, що уряд «розсипається на очах» і «з лейбористами все покінчено». Трагізм ситуації в тому, пише Times, що несподівані звільнення відбулися за день до виборів у муніципалітети і до Європарламенту. Провальні результати можуть спровокувати відставку Брауна. Вже йде збір підписів під зверненням до прем’єра з проханням добровільно покинути посаду.

Нагадаємо, нинішня криза у Великій Британії – результат нецільового використання коштів урядовцями.

Британська Financial Times пише про події в Молдові. За словами видання, ця найбідніша в Європі країна потрапила у ще більшу політичну нестабільність після чергової невдалої спроби обрати в парламенті президента країни. Володимир Воронін, який був змушений покинути крісло президента після двох повних термінів, так і не переконав парламент затвердити запропоновану ним кандидатуру – Зінаїду Гречану. І це завдало ще більшого удару по авторитету Вороніна, пише британська газета.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG