Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу «серце підказало», що вибори Президента мають бути всенародними. Коаліції не буде?


Про це Віктор Янукович сказав після відвідання Києво-Печерської Лаври у неділю агентству «Інтерфакс», повідомляє прес-служба партії.

«Важкі часи вимагають реформ. Ми повинні реформувати нашу Конституцію, наші інститути влади і нашу економіку. Збереження ситуації в нинішньому вигляді загрожує не лише нашому економічному добробуту... Це загрожує існуванню нашої незалежної держави. Але при тому, що реформи дуже потрібні, рішення по них не може прийматися кулуарно, в таємниці від народу», – мовиться в заяві Януковича.

Правда виявилася на моєму боці, читаємо далі в заяві лідера партії. Переговори про створення коаліції з БЮТ та іншими політичними силами, хоч із значним запізненням, але розпочалися. Вони велися непросто, тому що надто багато проблем нагромадилося за цей час у нашому спільному домі – в Україні. У ході переговорів для мене стало очевидним, що навіть при готовності всіх учасників до серйозних компромісів, широка коаліція зіткнеться з низкою проблем, які швидко вирішити не вдасться. «Я розумів політичну ціну зусиль, які треба буде зробити, для всіх учасників процесу. Розумів, що і новому урядові, і новій коаліції потрібен буде час. Але наближення президентських виборів позбавляє сенсу створення нового уряду. Кількох місяців, які відділяють Україну від президентських виборів, просто не вистачило б, аби розпочати справді ефективну антикризову діяльність», – вважає Янукович.

«Ми розглядали шлях внесення змін до Конституції, які передбачали вибори Президента в парламенті і продовження на певний термін повноважень парламенту. Мета таких змін – дати новій коаліції і новому уряду час для реалізації програми відродження економіки. Однак ці зміни в Конституцію треба було вносити дуже швидко. Це означало, що треба відмовитися від широкого їх обговорення в обстановці відкритості і прозорості. А такий шлях – це крок назад від демократії. Треба завжди радитися з народом», – переконаний Янукович.

«Я заявляв завжди, і заявляю зараз – Президент держави повинен бути обраний на прямих всенародних виборах. Особливо зараз, коли треба буде новому Президенту реалізовувати дуже непрості завдання, можливо, впроваджувати непопулярні реформи. Щоб зробити це, Президент повинен опиратися на довіру свого народу. Люди повинні вірити – лідер держави робить все можливе, щоб поліпшити життя кожного громадянина, щоб Україна відродила економіку і отримала перспективу в майбутнє. Мандат такої довіри можна отримати лише на всенародних виборах», – заявив Янукович.

Він каже, що в нього нема наміру політизувати переговори чи їх провал для досягнення короткотермінових політичних дивідендів. «Я повинен сказати, що переговори, які ми вели з партнерами, дали багато на перспективу. Пройдений шлях до об’єднання залишається нашим спільним надбанням. Це той безцінний вантаж, який ми беремо з собою, продовжуючи рух уперед. Ми обов’язково використаємо його. Це відбудеться одразу після президентських виборів. Але нехай народ – і лише він – дасть мандат довіри тому, хто, на його думку, зможе забезпечити проведення подальших реформ», – сказав Янукович.

«Я приймаю це рішення однозначно. Серце підказує мені: обрання Президента всенародно на прямих виборах – це єдиний правильний вибір, на який слід зважитися. І я його роблю», – мовиться в заяві Віктора Януковича.

Таємні переговори БЮТ з Партією регіонів були помилкою – представник БЮТ

Переговори БЮТ з Партією регіонів про зміни до Конституції і створення широкої коаліції були помилкою Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Відповідну заяву зробив народний депутат України від БЮТ Генадій Задирко.

«Від самого початку я був послідовним противником будь-якого об’єднання Блоку Юлії Тимошенко з Партією регіонів. На зборах фракції БЮТ у п’ятницю я вкотре попереджав Юлію Тимошенко про неприпустимість підкилимного переформатування Конституції і зміни конституційного ладу в державі, не порадившись перед тим з народом», – цитує депутата його прес-служба.

За словами Задирка, він неодноразово наголошував, що «наші виборці не зрозуміють і не підтримають ні «ширки» з Партією регіонів, ні перенесення виборів Президента в парламент».

«Більше того, я припускав, що Партія регіонів втягнула БЮТ у ці переговори якраз задля компрометації опонентів, а закінчиться все традиційним «кидаловом» з боку «донецьких», – зазначив БЮТівець і скаржиться: «На жаль, лідер політичної сили, до складу якої я входжу, не почула цих аргументів: у неї інші радники. Відмова Віктора Януковича від створення широкої коаліції в нинішньому парламенті, я переконаний, має під собою саме ті причини, які я намагався донести до лідера БЮТ».

Депутат переконаний, що «БЮТ зазнав непоправних іміджевих втрат і підірвав довіру до себе з боку власних виборців».

«Переговори про коаліцію з Партією регіонів були стратегічною помилкою моєї політичної сили. Хоч як прикро це усвідомлювати, вона матиме для БЮТ далекосяжні наслідки», – підсумував депутат.

За останніми повідомленнями, о 20-ій годині за Києвом у неділю з заявою про політичну та соціально-економічну ситуацію виступить Юлія Тимошенко.

Янукович мстить Тимошенко за її зраду у вересні 2008-го – Тягнибок

Лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок наголошує, що сенсаційна заява лідера Партії регіонів Віктора Януковича про всенародне обрання Президента України свідчить, що він таким чином помстився лідеру БЮТ Юлії Тимошенко за її зраду після 2 вересня минулого року.

Про це він заявив у неділю в Івано-Франківську на віче-реквіємі вшанування закатованих енкаведистами прикарпатців у 1939-1941 роках в Дем’яновому Лазі.

Тягнибок заявив, що «в «регіонах» є декілька кланів».

«Клан Клюєва, клан Ахметова, клан Фірташа та інші, які об’єдналися навколо Януковича. Вони всі вже терпіти не можуть Януковича. Вони потребують нового лідера, але просто так не можуть Януковича позбавитися з однієї простої причини: Янукович єдиний серед них має рейтинг», – зауважив політик.

«І тому олігархи вирішили «спалити» Януковича. Вони його переконували в тому, щоб він йшов на обрання Президента в парламенті, чого хоче Тимошенко. Януковича свої хотіли підставити», – переконаний Тягнибок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG