Доступність посилання

ТОП новини

Пхеньян готує новий ракетний запуск


Контрольний зал запуску панічнокорейської балістичної ракети 5 квітня 2009 р.
Контрольний зал запуску панічнокорейської балістичної ракети 5 квітня 2009 р.

Нью-Йорк – Сполучені Штати стурбовано спостерігають, як Північна Корея готує запуск триступінчастої міжконтинентальної балістичної ракети, що має радіус польоту понад 6 тисяч кілометрів. Гілларі Клінтон, державний секретар США, повідомила журналістам про підготовку резолюції Ради Безпеки ООН з цього приводу, про можливе повернення Північної Кореї до списку країн-ізгоїв, спонсорів міжнародного тероризму, як-от Іран.

Зовсім нещодавно Пхеньян оголосив, що запустив міжконтинентальну ракету з метою, нібито, виведення на орбіту штучного супутника. Запуск справді відбувся і комуністична влада Північної Кореї запевняла світ, що ракета триступінчаста, підняла на орбіту супутник зв’язку, який, нібито, транслював патріотичні пісні типу «Слава любому лідерові». Але американські станції стеження зафіксували, що третя ступінь ракети відокремилася передчасно, і вся ракета разом із супутником, якщо він там взагалі був, впала в океан через 7 секунд після запуску. А тепер готують новий запуск і поки що без претензій на виведення супутника.

Така ракета здатна сягати Гавайських островів і Аляски, тобто території Сполучених Штатів. А що режим найбільш ізольованої країни світу вважають і найбільш не передбачуваним, то ніхто не знає з якою метою і в якому напрямку ракету запускатимуть. На думку Чарльза Краутхаммера, оглядача телемережі новин FoxNews, Пхеньян, можливо, готує цю ракету на експорт. А потенційним покупцем може бути Іран.

На запитання репортера телекомпанії АВС Джорджа Стефанопулоса, що робитиме Вашингтон, якщо Пхеньян, всупереч резолюції ООН і надалі експортуватиме технологію ядерних озброєнь, державний секретар США Гілларі Клінтон, зокрема, заявила: «Ми зробимо все можливе, щоб перехопити й запобігти (ядерному експортові Пхеньяна), а також перекрити шляхи грошових потоків. Якщо ми тепер не вдамося до значних і ефективних дій проти Північної Кореї, тоді може спалахнути гонка озброєнь у Північно-Східній Азії. Я не думаю, що знайдуться охочі спостерігати це. Отож, частина того, що ми робимо, – ми ділимося з іншими країнами нашими розрахунками щодо небезпеки попереду, якщо ми вчасно не вживемо вельми дійових заходів».

Про які заходи йдеться?

Насамперед готується нова резолюція Ради Безпеки, про яку згадувала Гілларі Клінтон. За її словами, над текстом нині працюють постійні члени Ради Безпеки ООН: США, Велика Британія, Франція, Китай і Росія плюс Німеччина і Японія. Документові, як вважають, забезпечена підтримка всіх членів Ради Безпеки.

Серед економічних санкцій очікують впровадження фінансових обмежень, заборону міжнародним банкам тримати в себе кошти Північної Кореї, а це, у свою чергу, зробить неможливими безготівкові розрахунки. Мета – перекрити кисень режимові.

Наприкінці минулого тижня Роберт Ґейтс, міністр оборони США, здійснюючи поїздку по східноазійських країнах, запевнив їх:«Ми не стоятимемо осторонь у той час, як Північна Корея готує озброєння, спроможне сіяти руйнування будь-де в регіоні». Разом з тим, Джефф Морел, прес-секретар Пентагона, уточнив, що Сполучені Штати не мають наміру вдаватися до збройної акції проти Північної Кореї.І все-таки ситуація досить напружена.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG