Доступність посилання

ТОП новини

Президент США стурбований вироком американським журналісткам у КНДР


Барак Обама «глибоко занепокоєний» повідомленнями, що двох американських журналісток засудили в Північній Кореї до 12 років таборів примусової праці, повідомив речник президента США.

За словами представника Білого дому Білла Бертона, адміністрація Сполучених Штатів використовує «всі можливі канали», щоб домогтися звільнення журналісток.

Раніше сьогодні державне агентство Північної Кореї повідомило про винесений журналісткам вирок у 12 років «трудового перевиховання» за «незаконний перетин кордону», а також за ще якийсь неназваний «тяжкий злочин». В інших повідомленнях ідеться про так само не уточнені «ворожі дії щодо північнокорейського народу».

Це максимальне покарання за північнокорейським законодавством. Вирок, який виніс Центральний суд у Пхеньяні, найвищий суд Північної Кореї, не може бути оскаржений.

Учора державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що звинувачення проти журналісток безпідставні і що Північна Корея має звільнити їх.

Американські журналістки корейського походження Лора Лінґ і Юна Лі були арештовані в березні на кордоні Китаю й Північної Кореї. Вони готували для одного з американських телеканалів репортаж про північнокорейських біженців до Китаю. Одним із засновників і керівників цього каналу, Current TV з Каліфорнії, є колишній віце-президент США Ал Ґор.

Пхеньян відразу звинуватив їх у «незаконному перебуванні» в Північній Кореї, хоча досі достеменно не з’ясовано, де саме затримали журналісток і чи не викрали їх іще з китайського боку лінії кордону на вкритій кригою прикордонній річці.

Досі американські громадяни вже кілька разів опинялися в руках КНДР; щоразу їх відпускали через якийсь час після особистого контакту з північнокорейською владою представників США, а в деяких випадках і офіційних вибачень Вашингтона.
XS
SM
MD
LG