Доступність посилання

ТОП новини

День Європи в Сімферополі


Німецький хор
Німецький хор

Сімферополь – У вихідні в Сімферополі святкували День міста, 225-у річницю заснування Сімферополя і День Європи. Святкування вийшло масштабним і з представницькими гостями: з цілою низкою послів країн-членів Європейського Союзу і представником Єврокомісії в Києві Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою.

Німецький хор з Білогірського району кілька годин розважав гостей Дня Європи в Сімферополі. Співаки лише жалкували, що не приїхав німецький посол. Зате на святі були посли Польщі, Великої Британії, Угорщини, Чехії, Словаччини і сам глава Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.
Глава Представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра


Останній, напередодні зустрічаючись із керівництвом кримського парламенту, заявив, що Єврокомісія готова надати Криму підтримку в створенні агенції регіонального розвитку та умов для її результативної діяльності. Разом з Програмою розвитку ООН, європейці можуть здійснити фінансування такого проекту на загальну суму 1,5 млн. євро. Крім того, Європейська комісія готова запропонувати Криму допомогу в перегляді проекту регіональної стратегії розвитку автономії, яка готується Міністерством економіки АРК.

Євроінтеграція на місцевому, молодіжному і дитячому рівні

Посол Польщі в Україні Яцек Ключковський бачить європейський вектор Криму у налагоджені контактів на низовому рівні: «Ми бачимо, що Крим і Сімферополь має широкі зв’язки з європейськими містами та регіонами, в тому числі з польськими. Ось зараз тут перебуває делегація самоврядування з Познані. І вони зацікавлені рівнем співпраці в усіх сферах – і в економічній, і в науковій, і в культурній. Але є ще про що говорити і де працювати». За словами польського посла, нинішні Дні Європи у Сімферополі показують, що сімферопольці, як мінімум, позитивно сприймають європейську інтеграцію своєї країни.

Координатор кримських Євроклубів Олександра Целіщева і к оординатор мережі проєвропейських організацій Ялти Борис Космач
Координатор кримських Євроклубів Олександра Целіщева з Бахчисарая з цим погоджується. Разом з групою бахчисарайських школярів вона розмістила в одному з наметів стенд про молодіжні ініціативи кримчан: «Наші Євкроклуби вже працюють в Ялті, Бахчисараї, Сімферополі і Севастополі. Сьогодні тут багато наметів про країни Євросоюзу, але мало – про молодіжні ініціативи. Проте до нас приходить багато людей, які питають про нашу діяльність. І ми плануємо наступного року збільшити кількість наметів і стендів про молодіжні ініціативи у сфері Євроінтеграції». Олександра Целіщева каже, що саме молодь найбільше цікавиться інформацією про Європу.

Поруч ще два десятки наметів, які представляють різні країни Євросоюзу. Але найбільшою популярністю користувався намет Центру європейської інформації, в якому розмістили виставку фотографій ялтинських дітей «Яким я бачу шлях в Європу». Координатор мережі проєвропейських організацій Ялти Борис Космач розповів Радіо Свобода, що в Ялті День Європи пройде в розпал курортного сезону – на початку серпня, і там з цією фотовиставкою ознайомляться ялтинці і гості міста-курорта.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG