Доступність посилання

ТОП новини

Ніжинський слід Пікассо


Ніжин: у цьому будинку квартирувала родина Хохлових
Ніжин: у цьому будинку квартирувала родина Хохлових

Ніжин – Київ – Серед шедеврів світового живопису ХХ століття – картини авангардиста Пабло Пікассо. На роботах раннього періоду творчості – тендітна вродлива жінка із замріяним обличчям. Це перша дружина Пікассо, прима російського дягілевського балету Ольга Хохлова. А чи знаєте ви, що вона наша землячка, з Ніжина?

Біла одноповерхова кам’яниця з різними дерев’яними віконницями, старий каштан під вікном. Імовірно, він пам’ятає, як понад сто років тому з віконечка визирало симпатичне тендітне дівча – донька офіцера ніжинського полку Хохлова, Ольга.

А бруківка на вулиці та сама, що на ній Олечка робила перші «па», мріючи про кар’єру балерини. Як розповідає краєзнавець Ольга Пономар, «вона була і освіченою, і культурною, і з хорошими манерами. Її батько був офіцером, але звання його точно ніхто не знає».

Їй аплодував світ, але життя не склалося

Ольга Хохлова свою мрію здійснила: стала не просто балериною, а примою трупи знаменитого Сергія Дягілєва. Їй аплодували у столицях Європи, американці запрошували до США з сольними концертами.

Але доля Ольги Хохлової склалась інакше: на гастролях півднем Франції дівчина знайомиться з групою художників, серед яких один, Пабло Пікассо, чарує її своїм шармом, натхненням і пристрастю.

Незабаром Ольга стає першою законною дружиною митця, але за два роки шлюб фактично розпадається: Пікассо закохується в іншу жінку. Навіть народження сина не рятує ситуації.
Ніжин: бруківка кінця ХІХ ст. - старі квартали міста


Мистецтвознавець Ольга Петрова каже, що «Ольга Хохлова виявилась досить жорсткою жінкою, чіпкою. Вона не давала Пікассо розлучення ціле життя, аж до своєї смерті. І всі інші дружини ніби позашлюбні. Тож він з Франсуаз, останньою дружиною, одружився, тому що Ольга вже померла. Син її, Поль, який із батьком іноді зустрічався, закінчив життя самогубством».

У Франції мешкає онука Ольги Хохлової і Пабло Пікассо. До речі, згідно з міжнародним правом, за відсутності інших родичів зі сторони родини Хохлових, вона може претендувати на ніжинський спадок своєї бабусі. Поки що історики шукають в архівах України, Росії інформацію про те, як склалася доля цієї родини у ХХ ст.

Принаймні, ніжинці не проти, якщо Марія Пікассо навідається у рідне місто Ольги Хохлової, де на неї чекає старий каштан і біла кам’яниця з різьбленими віконницями.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG