Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан і Косово – у центрі уваги міністрів оборони країн НАТО


Глави оборонних відомств 28 країн-членів НАТО збираються сьогодні на дводенну нараду. Вони – разом із представниками країн-партнерів – обговорять основні виклики, пов’язані з операціями альянсу та миротворчими місіями.

Особливу увагу учасники зустрічі приділять військовій трансформації Північноатлантичного альянсу. У центрі уваги будуть Афганістан та Косово. У засіданні Комітету оборонного планування вперше візьмуть участь представники Албанії та Хорватії. Ці країни зовсім недавно стали членами альянсу.

Крім міністрів оборони країн-членів НАТО у брюссельській штаб-квартирі також відбудеться нарада із представниками військових відомств країн Ради євроатлантичного партнерства. Україну на цій зустрічі представлятимуть члени української місії при НАТО на чолі з послом Ігорем Сагачем.

Військові міністри альянсу протягом двох днів дискутуватимуть виключно на «операційні» теми. Проблеми співпраці з Росією не включені до порядку денного їхніх зустрічей. Проте, поміж іншим, «російське питання» все ж підійматиметься, зазначив представник НАТО Роберт Пшель: «Я не беруся стверджувати, що це питання взагалі не обговорюватиметься. Проте, стосунки з Росією не значаться серед головних на порядку денному зустрічі міністрів».

Військова та політична співпраця між Росією та НАТО значно погіршилася після минулорічних подій на Кавказі та визнання Росією незалежності сепаратистських територій Абхазії та Південної Осетії.
XS
SM
MD
LG