Доступність посилання

ТОП новини

Карел Ґотт – золотий голос із Праги


Карел Ґотт
Карел Ґотт

Прага – «Найкращий у світі, неповторний, золотий голос Праги, наш невтомний соловейко» – кожен чех, почувши ці слова, безпомилково скаже, що йдеться про Карела Ґотта. Сьогодні великому Майстрові, співакові з незаперечним творчим авторитетом виповнюється 70. Але не тільки чехи, словаки, сусідні німці чи поляки добре знають пісні Ґотта. І старше покоління українців також, мабуть, його пам’ятає, наприклад, запрошення в дорогу із «Дзвінками щастя».

«Золотий голос із Праги» – так називається остання, щойно видана книжка про Карела Ґотта. Про те, як хотів він бути художником, але провалив іспити до художньої школи і вивчився на електромонтера, як працював на заводі, мугикаючи собі під ніс якісь мелодії, як співав у хорі, де йому порадили вступити до консерваторії, та яку радість знайшов на цій дорозі. Справжній успіх прийшов після виступів у «Семафорі» – відомому музичному театрі, де збиралась празька богема, непокору якої навіть режим не міг приборкати.

Початок 1960-х – новий етап у творчості Карела Ґотта, на світ народилась неперевершена «Леді карнавал» – темпераментна і водночас проста мелодія, якою співак здобув собі прихильність публіки, а з нею і свого першого «Золотого соловейка» – так називалась найвища музична нагорода серед виконавців поп-музики в тодішній Чехословаччині.

Сьогодні ця нагорода називається «Чеський соловейко», Карел Ґотт їх назбирав уже 32 і кожного року, без огляду на свій вік і конкуренцію набагато молодших співаків, вступає до бою. Карел Ґотт, як ніхто інший на чеській попсцені, знає і шанує свою публіку – під час концертів і вдома, і за кордоном з нею спілкується, жартує, шукає в ній партнера. У Німеччині навіть існує клуб шанувальників Карела Ґотта, а в Чехії й нині співак збирає повні зали. Мабуть, тому в день 70-ліття Карела Ґотта чехи йому в подарунок влаштували найвеличніший концерт. І разом із Карелом Ґоттом співали його найвідомішу пісню про чарівного птаха, який приносить щастя людям.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG