Доступність посилання

ТОП новини

Найбагатші люди України: що чекає на український бізнес завтра?


Ринат Ахметов – народний депутат від Партії регіонів
Ринат Ахметов – народний депутат від Партії регіонів

Київ – Найбагатшими людьми України другий рік поспіль лишаються бізнесмени Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук. Дані рейтингу найзаможніших людей України ТОП-50 оприлюднило видання «Кореспондент». Між тим, вартість активів українського бізнесу в час кризи знецінилась на 75%. Найбагатші партії: ПР і БЮТ

Ринат Ахметов збіднів. Порівняно з минулим роком, на 21,5 мільярд доларів. Втім у рейтингу ТОП-50 він залишається найбагатшою людиною не тільки в Україні, а й на теренах СНД. Нині активи донецького мільярдера оцінюють у понад 9,5 мільярда доларів і, як прогнозує експерт Олександр Пасхавер, найближчими роками пан Ахметов залишатиметься на бізнесовому олімпі: «Теперішня криза – це добрий екзаменатор. Вона покаже, хто вміє керувати своєю власністю в тяжких умовах, а хто не вміє. Якщо Ахметов зміг уже багато років такий комплекс утримати, то я думаю, і цей екзамен отримає позитивну оцінку. Ахметов не збідніє».

Ринат Ахметов – народний депутат від Партії регіонів, володіє 90% акцій підприємства «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), до якого входять низка промислових підприємств Донбасу. Крім того, він очолює футбольний клуб «Шахтар», цьогорічний володар Кубку УЄФА.

З початком кризи кілька феросплавних заводів Ахметова змушені були зупинитись. Активи мільярдера подешевшали на 70%. Однак експерти зауважують, що побіднішав увесь український бізнес. Якщо в минулому році в Україні налічувалось 28 мільярдерів, то нині бізнесменів із мільярдними статками всього чотири. Олександр Пасхавер не бачить у цьому трагедії: «Це збідніння – тимчасове явище, воно таке, яким є цикл фондового ринку. Є падіння фондових показників, це не є втрата реальних заводів, фабрик».

Найбагатші партії: ПР і БЮТ

Незважаючи на оптимістичні прогнози, попереду в українського бізнесу президентські вибори, куди доведеться витратити чимало коштів. До рейтингу ТОП-50 увійшло чимало політиків. Найбільше багатіїв зафіксували у Партії регіонів – 13 депутатів та їхні 11 з половиною мільярдів доларів на всіх. Біло-блакитним поступається БЮТ, до рейтингу увійшли 5 бютівців, які володіють в сукупності майже трьома мільярдами.

Втім, скільки саме коштує в Україні передвиборна кампанія, порахувати складно, говорить експерт Олександр Жолудь: «Сіра президентська кампанія, тобто неофіційні виплати значно більші, ніж офіційні розміри бюджетів кампаній. Оцінити їх можна лише приблизно. Тут стоїть питання в сотнях мільйонів доларів для передвиборної системи в цілому».

Для порівняння, офіційно в 2007 році політичні партії витратили на передвиборну кампанію всього 25 мільйонів доларів.

Щоб потрапити до 50-ти найбагатших людей України, потрібно володіти активами на суму щонайменше 65 мільйонів доларів – такий поріг включення до рейтингу. Українець із середньою зарплатою має працювати понад 282 тисячі років для такого заробітку.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG