Доступність посилання

ТОП новини

Велика балтійська подорож


Рига – Третій рік поспіль мешканці Латвії, Литви, Естонії та інших країн мають можливість у рамках проекту «Велика балтійська подорож» ознайомитись із маловідомими туристичними об’єктами регіону. Учасникам проекту надається навіть знижка на квитки для відвідування музеїв чи атракціонів. Конкретний маршрут мандрівники складають самі і в подорож вирушать, коли їм зручно. Тих, хто встиг відвідати найбільше визначених туристичних об’єктів, очікує приз – романтична подорож в одну з країн світу.

Великий балтійський марафон подорожей розпочинається 1 липня і завершується 1 листопада. Основна мета проекту – сприяти місцевому туризму та збільшити потік туристів до країн Балтії. Стати офіційним учасником «Великої балтійської подорожі» просто: слід зареєструватися на сайті www.greatbaltic.eu, отримати список адрес і після повернення з чергової подорожі розмістити в галереї сайту свої фотознімки на тлі туристичних об’єктів проекту. Чим більше знімків, тим краще, бо саме завдяки їм визначають переможців.

Запрошують до музею молока або ж на перегони по піску під вітрилами


Кожна з країн-учасниць пропонує відвідати 12 найцікавіших місць, і щорічно туристичні об’єкти змінюються. Зокрема цього року Латвія пропонує відвідати парк літніх атракціонів «Тарзан», Бауський замок, музей хліба в Алгоні та музей молока в Калнамуйжі. Литовці запрошують відвідати географічний центр Європи, клайпедський музей годинників та «Долину співочих каменів Мадзухай». Ну, а в Естонії пропонують спробувати новий вид екстремального спорту: перегони по піску під вітрилами та спускання в печери Піуза.
Акція вже завоювала популярність серед балтійців. Лише минулого року в ній взяли участь понад 20 тисяч мандрівників.

Найактивнішими були литовці, ну, а мешканці Латвії побили декілька вікових рекордів. Наймолодшому мандрівнику було лише декілька місяців від народження, а старшим – понад 80 років.

Вік для подорожей не перепона

Латвійські пенсіонери Анна і Теодор Церпіні –також активні учасники проекту «Велика балтійська подорож». Вони відвідали майже всі зазначені в марафоні туристичні об’єкти. А розпочалась їхня любов до мандрів ще у 1958 році, коли вони придбали свій перший автомобіль «Москвич».

«Це був початок, і з того часу ми щороку тиждень або два подорожуємо по Латвії», – зазначає 79-річний Теодор.

«І не тільки по Латвії, нещодавно ми відвідали Закарпаття в Україні – це була фантастична подорож. Гірські річки, гори, озеро Синевір. Залишилися незабутні спогади», – додає 75-річна Анна.

Анна та Теодор Церпіні отримали приз «Великої балтійської подорожі».

«Туристична агенція нам подарувала подорож на Канарські острови. Нам тільки треба було підійти до центральної станції – там очікувала машина, яка повезла нас до Таллінна. Літак, готелі – усе було оплачено. Після подорожі на Канарські острови нас знову довезли до самих дверей нашого будинку», – поділилася Анна незабутніми спогадами про подорож.

Подорож може бути недорогою, але цікавою

Минулорічними переможцями акції стали також Алда та Яніс Бриловські з Сесісу, які подорожують власною машиною не тільки по Балтії, а й усією Європою. За їхніми словами, без мандрів вони вже не уявляють свого життя. До того ж подорож може бути й недорогою.

«Це все залежить від самої людини. Ми самі можемо зробити подорож дешевшою. І не треба тисячі доларів. Той, хто хоче подорожувати, бере рюкзак і йде мандрувати, або ж подорожує на колесах. Коли ми подорожували самі, зокрема до Португалії чи Сицилії, ми спали в машині. Нам не треба було платити за готель», – розповіла Алда Бриловська.

Організатори проекту – державний департамент туризму Литви, агенція з розвитку туризму Латвії та агенція туризму Естонії звертають увагу, що цьогорічна «Велика балтійська подорож» проходить рівно через 20 років після того, як у серпні 1989 року мешканці Латвії, Литви та Естонії, взявшись за руки, створили «Балтійський шлях». Тепер цей шлях символізує «Велика балтійська подорож».

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG