Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь відмовилась від участі в саміті з безпеки в Москві


Президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішив не приїжджати на саміт Організації Договору про колективну безпеку, який відкрився в неділю в столиці Росії Москві.

Як повідомили в Міністерстві закордонних справ Білорусі, це пов’язано з забороною на імпорт до Росії білоруських виробів молочної промисловості, яку Москва запровадила раніше цього місяця.

У Мінську заявляють, що це рішення Росії є відвертою економічною дискримінацією, а відтак Біолорусь змушена скасувати свою участь у саміті ОДКБ.

Не можна говорити про військову безпеку, коли через вину одного з учасників організації підривається економічна безпека іншої, мовиться в ноті, яку Білорусь надіслала до секретаріату ОДКБ.

У відповідь міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров скритикував рішення Білорусі й заявив, що пов’язувати економічні проблеми з питаннями військової і політичної безпеки неправильно.

За його словами, відмова Білорусі взяти участь у саміті не перешкодить підписанню на ньому низки підготованих документів.

До Організації Договору про колективну безпеку, неофіційно відомої також як «Ташкентський договір», належать Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан та Узбекистан.

Росія заборонила імпорт далеко понад тисячі найменувань молочної продукції з Білорусі, тобто практично всіх білоруських виробів молочної промисловості.

Офіційна причина – невідповідність цих виробів російським технічним регламентам. Водночас російські виробники скаржаться, що Білорусь постачала свою продукцію за демпінговими за російськими мірками цінами, що майже на третину нижчі від російських.
XS
SM
MD
LG