Доступність посилання

ТОП новини

Вацлав Гавел «тримає кулаки» за іранську опозицію


Колишній президент Чехії повідомив про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа і побажав прибічникам іранської опозиції, які масово вийшли на вулиці Тегерана, не впадати у скептицизм, якщо, не зважаючи на всі зусилля, не вдасться досягти успіху відразу.

«Ці зусилля важливі самі по собі, оскільки витрачаються заради доброї справи. І ефект від них може настати в майбутньому – ніхто не знає, як і коли. Але повністю розраховувати на це не можна. Таким, принаймні, є наш досвід», – сказав Вацлав Гавел, який сам – як дисидент у колишній Чехословаччині – зазнавав переслідувань.

Вацлав Гавел наголосив на важливості міжнародної солідарності з іранськими демонстрантами.

У понеділок Мір Хоссейн Мусаві, який за офіційними даними, отримав поразку на президентських виборах 12 червня як кандидат від опозиції, закликав провести повторні вибори в Ірані.

Такий заклик Мусаві зробив на стотисячному мітингу своїх прибічників, які зібралися в Тегерані не заважаючи на заборону влади.

Прибічники опозиції стверджують, що під час виборів, на яких, за оголошеними офіційними даними, переміг чинний президент Махмуд Ахмадінеджад, були виявлені масові порушення.

Розібратися зі скаргами опозиціонера Мусаві закликав і верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї.

Натомість Махмуд Ахмадінеджад, стверджує, що вибори пройшли чесно.

У зв’язку з політичною ситуацією в Ірані, Махмуд Ахмадінеджад відклав візит до Росії на саміт Шанхайської організації співпраці, який розпочався сьогодні в російському Єкатеринбурзі.
XS
SM
MD
LG