Доступність посилання

ТОП новини

Шанувальники Джеймса Джойса святкують День Блума


Ірландський письменник Джеймс Джойс
Ірландський письменник Джеймс Джойс

Лондон – Минає день, який відзначають чи не найбільше у світовій літературі. Шанувальники ірландського письменника Джеймса Джойса та його роману «Улісс» у вівторок відзначають День Блума (Bloomsday). Цього дня 1904 року в ірландській столиці відбулися майже всі події славетного роману, який вважають найвпливовішою книгою 20 сторіччя.

День Блума називають так за іменем головного героя роману Леопольда Блума, який здійснює епохальну прогулянку ірландською столицею. Кажуть, що у цей день автор Джеймс Джойс, який перед тим добряче випив із приятелем – іншим відомим письменником Самюелем Бекетом, справді здійснив захопливу довгу прогулянку Дубліном. Цей день відзначають шанувальники Джойса в усьому світі, а найбільше його святкують на батьківщині автора, де заходи почалися ще в суботу.

На вулицях Дубліна можна побачити людей у костюмах тієї доби, котрі їздять містом на карнавальних платформах. До Культурного центру Джойса можна завітати на традиційний ірландський сніданок під читання уривків із книги (сніданок присвячується харчуванню самого героя – Леопольда Блума печеними серцем, печінкою та нирками, перш ніж вирушити на прогулянку). Традиційними є також відвідини пабу «Дейвід Бірн», де відвідувачі так само, як і герої книги, їдять бутерброди із сиром ґорґандзола і п’ють бургундське вино. Ну і, звичайно, не можна обійтися без екскурсії містом слідами Блума.

На майданах читають просто неба. Багато хто слухає старі звукозаписи, на яких сам Джойс читає уривки.

І досі тривають «Джойсівські війни»

Роман Джойса вважається найважливішим твором модернізму. Повністю він уперше вийшов у світ 1922 року в Парижі. Назва книжки й розділів, герої мають багато явних і прихованих паралелей з поемою Гомера «Одіссея».

Від самої появи роман став предметом суперечок і ретельних досліджень. Були судові обвинувачення письменника в непристойності. Досі тривають текстологічні «Джойсівські війни» вчених. Твір вирізняють техніка потоку свідомості і ретельна структура. Це експериментальна проза, сповнена гри слів, пародій та натяків, кумедних характеристик і тонкого гумору.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG