Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса про інтеграцію України з ЄC і польсько-українські стосунки


Варшава – Упродовж останнього часу у польській пресі стосовно перспектив польсько-українських відносин, а також відносин Євросоюзу з Україною домінує мінорний тон. А у вівторок польські газети зосередилися на «місії останнього порятунку» з котрою до Києва їдуть представники урядів Польщі та Німеччини.

Дискусію про майбутню долю відносин Польщі з Україною та в цілому Євросоюзу з Україною ініціював ще минулого тижня щоденник «Gazeta Wyborcza». Видання констатує, що розчарування станом та перспективами відносин видно з обох боків польсько-українського кордону. Отож у польсько-українських стосунках йдеться про кризу, чи можливо лише із застійним періодом?, – запитує «Ґазета Виборча». Втім, поляки розчаровані результатами Помаранчевої революції, а українці у свою чергу сподівались, що заможніша Польща «притягне» їх до Євросоюзу.

У вівторок щоденне видання «Dziennik» пише на своєму сайті про те, що у середу міністри закордонних справ Польщі та Німеччини Радослав Сікорський та Франк-Вальтер Штайнмаєр їдуть до Києва з «останньою місією порятунку для України». Польща та Німеччина, попри різні погляди на інтеграцію України з ЄС, нині всерйоз налякані ситуацією в Україні, яка може перетворитись на міжнародний конфлікт, із можливим втручання у нього Росії, наголошує газета.

Над Дніпром політичне протистояння дійшло краю – українські лідери сильно пересварені, впродовж тривалого часу їм не під силу навіть призначити міністрів закордонних справ, фінансів та оборони, констатує «Дзєннік».

Україна практично мала б нині оголосити банкрутство, оскільки ВВП країни знизився у порівнянні з минулим роком на 20 відсотків, підсумовує газета. Видання цитує також анонімне джерело з польського МЗС, яке зазначило: «Наше послання для них однозначне – якщо припинять безконечні сварки і почнуть діяти спільно задля порятунку країни, тоді можуть сподіватись на підтримку з боку Євросоюзу».

Міністри закордонних справ Польщі та Німеччини зустрічатимуться в середу в Києві з Президентом Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, лідером опозиції Віктором Януковичем та «чорною конячкою» президентських перегонів Арсенієм Яценюком, пише «Дзєннік». Польський керівник МЗС готовий за будь яких обставин поспішати на порятунок України, навіть тоді, коли на борту німецького «канцлерського» літака, який забере його у середу з Варшави по дорозі до Києва, видніється напис «Luftwaffe», а поруч намальований ще й чорний німецький військовий хрест, наголошує газета. Німці не погодились на пропозицію польського МЗС, щоб замалювати свої державні символи, які в Польщі ще й досі викликають аналогії з Другою світовою війною, підсумовує «Дзєннік».

Пише про Україну у вівторок і щоденне видання «Nasz Dziennik». Газета наводить слова керівника СБУ Валентина Наливайченка про те, що в Україні немає загрози використання збройних сил, міліції, силових відомств, або підрозділів спеціального призначення для припинення політичного протистояння. Такі дії незаконні, а протизаконні накази не будуть виконуватись, говорить Валентин Наливайченко. Газета також зазначає, що керівник СБУ запевняє, що його відомство не допустить до кровопролиття в Україні, а спецзагін «Альфа» готовий захищати конституційний лад в Україні.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG