Доступність посилання

ТОП новини

Харківський історик звинувачує у нападі організацію «Патріот України»


Харків – Харківська міліція порушила кримінальну справу за фактом нападу на історика Олексія Корнєва. В причетності до інциденту підозрюють радикально-націоналістичну організацію «Патріот України».

Струс головного мозоку, зламані ніс та ребро і численні синці. Таким до лікарів потрапив історик Олексій Корнєв. Кілька молодиків напали на нього у самому центрі Харкова: в сквері біля Успенського собору напроти Вічного вогню. Серед нападників Корнєв, упізнав, як каже, представника радикально- націоналістичної організації «Патріот України».

«Я побачив, що за мною стежать, ще коли заходив до цього скверу. Але я просто не думав, що може бути далі те, що буде. А був це хлопчик бритоголовий. Потім на мене ззаду напали. Був це, до речі, один із керівників цього чудового об'єднання, пан Однороженко. Це той, який перший повис у мене на шиї. Ну і потім підключилися ще чотири-п'ять бритоголових хлопців і...перевиховували...», – каже Олексій Корнєв.

Приводом для нападу, на думку Олексія Корнєва, стали його виступи і застереження у ЗМІ щодо відродження неонацизму в Україні і діяльності організації «Патріот України». Він зазначає, що її символіка, котра нагадує свастику, і листівки із лозунгами «Україна – для українців!» розвішані не лише на стовпах, але й у вагонах харківського метро. Організація проголошує своєю метою очищення України від представників інших національностей і боротьбу з корупцією. Багато істориків вважають це об'єднання відгалуженням російського скінхедівства, наголошує Олексій Корнєв.

«Там все абсолютно побудоване на ксенофобії, на расизмі, на антисемітизмі і навпаки на нівеляції української ідеї як такої! Бо там привалює ідея білої людини, ідея расової чистоти і головним лейтмотивом є об'єднання з росіянами для боротьби з різними інородцями, «нєдочєловєкамі» і так далі», – каже історик.

Самі «патріоти» визнають: їхня ідеологія дійсно не є тим ліберальним націоналізмом, якого дотримується більшість подібних організацій. Мета об'єднання – встановлення в Україні націократичного режиму на заміну демократії та капіталізму, зазначає один із лідерів організації «Патріот України» у Харкові Олег Однороженко.

«Так, наш націоналізм є не толерантним, не демократичним, антикапіталістичним, тобто таким, яким він був у 30-ті роки за часів ОУН. Але на цій підставі робити якісь висновки про спорідненість із російськими скінхедами... Що таке взагалі російські скінхеди? Це є просто міф, страшилка, я не знаю... Вибачте, як ми можемо бути відгалуженням того, чого не існує», – наголосив Олег Однороженко.

Хуліганство чи провокація?

Саме пана Однороженка історик Олексій Корнєв збвинувачує у причетності до нападу на нього. Втім, представник «патріотів» всі обвинувачення заперечує.

«Все, про що розповідає пан Корнєв, не мало місця. Це, я так думаю, якась провокація з боку (правоохоронних) органів і власне пана Корнєва. Він давно намагається вести таку провокативну діяльність щодо нашої організації», – каже Однороженко.

Кримінальну справу за фактом нападу на Олексія Корнєва міліція порушила за статтею «хуліганство». Якби ж побили представника іншої національності, застосовувалась би стаття «про порушення рівноправності громадян і расової належності», каже помічник міністра внутрішніх справ у Харківській області Юрій Чумак. Але, за його словами, цю статтю в Україні використовують дуже рідко. За інформацією Чумака, Головне управління юстиції вже висловило попередження «Патріоту України» щодо діяльності організації, яка не відповідає проголошеним статутним напрямкам.

«Справа в тому, що «Патріот України» ніколи б не був зареєстрований, якби вони написали в статуті про расизм, соціал-націоналізм і таке інше. У них там все гаразд, ідеї вшанування пам'яті Героїв України, жертв Голодомору», – каже Юрій Чумак.

На дії організації неодноразово скаржилися і харківські комуністи. В обласному осередку КПУ і досі пам'ятають розмальований нацистською символікою та антикомуністичними лозунгами пам'ятник Леніну на центральній площі Харкова. Лідер харківських комуністів Алла Олександровська зазначає: «Ми зверталися і до прокуратури, навіть до Генеральної дійшли. Нам відповіли: ми не можемо знайти. А символіка була фашистська, значить, у нас у Харкові є фашисти, і вони іноді проходять смолоскиповою ходою і розповсюджують листівки. Вочевидь вони в нас є, і їх усі бачать, але чомусь не бачать ані прокуратура, ані міліція».

Щоправда, протоколи про адмінпорушення щодо радикальних націоналістів міліція складає. Зокрема таке сталося після ходи футбольних фанатів харківського ФК «Металіст», до якої із расистськими лозунгами приєднались і «патріоти».

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG