Доступність посилання

ТОП новини

Як юні поляки оцінюють членство Польщі в ЄС


Варшава – Нещодавно у Варшаві у приміщенні уряду Польщі відбулося урочисте нагородження школярів, які виграли загальнопольський конкурс під назвою «Моя школа в Європейському Союзі». Юні поляки писали домашню роботу про зміни, що за останніх 5 років членства країни в ЄС відбулись довкола них, у їхніх сім’ях та в школі.

Уми молоді вільні від політичного нашарування, тому молоде покоління не приховує своїх думок, висловлює їх відкрито і при цьому не кривить душею. Можливо через це представник уряду Мацєй Шпунер, коли звертався із словом до лауреатів сьомого всепольського писемного конкурсу «Моя школа в ЄС», зазначив: «У той час, коли Польща вступала до Євросоюзу, поляки не були певні, яким буде баланс плюсів та мінусів цього рішення. Однак нині знаємо про те, що наше хвилювання не було оправданим. Про це все Ви написали у своїх письмових роботах».

До завдань конкурсу юні поляки поставилися з повною відповідальністю. Наприклад, троє школярів-призовиків із початкової школи у Щеціні, можна сказати, «професійно» провели критично-порівняльний аналіз умов свого «євросоюзівського» дитинства та дитинства їхніх батьків та дідів, які виростали в Народній Польщі. Школярі розпитували дорослих про улюблених героїв дитячих мультфільмів, музичні смаки, іграшки і навіть про одяг та страви з домашнього меню. Отримані результати шестикласники порівняли з умовами свого щоденного життя. Баланс 5-річчя, на думку школярів, виявився на користь членства Польщі в Євросоюзі.

Роботою школярів задоволена і директор щецінської початкової школи Йоанна Чиж, яка зауважила: «Школярі прекрасно описали дитинство і юність своїх батьків та дідів за принципом: «що було колись у них, а що нині є у нас». Згідно з результатами цього опитування, діти, які зараз живуть у Євросоюзі, не почувають себе скутими жодними заборонами, як це було у нас – у покоління їхніх батьків. Наприклад, оскільки після входження Польщі до ЄС скасовано державні кордони, тому нині багато дітей проводять канікули поза межами Польщі».

Школярі зазначили, що їхні батьки свого часу найбільше мріяли про джинси з валютної крамниці, чи жувальну гумку Donald. Нині молоде покоління часто не йме віри, коли їм говорять, що за Народної Польщі в крамницях не було достатньо товару, а на вулицях міст стояли автомати, що продавали воду та сік у гранчастих склянках, каже Йоанна Чиж.

Цінують вільний обмін думок, спілкування з колегами з інших країн

Під дещо іншим кутом на баланс 5-річчя членства Польщі у Євросоюзі дивляться школярі з гімназії у місті Леґіоново, що неподалік Варшави. Для гімназистів віком понад 15 років зараз пріоритетом є можливість проводити навчання в країнах Західної Європи, вони цінують вільний обмін думок, спілкування з колегами у різних куточках Європи.

Директор леґіоновської гімназії Зоя Домбровська розповіла: «Діти писали роботу про свою школу. Наприклад, про різні аспекти міжнародного обміну молоді. Це, на мою думку, результат того, що ми разом із Шотландією, Німеччиною та Чехією є учасниками європейського освітнього проекту. Серед іншого, за минулі роки ми запровадили у школі інноваційні класи, у розширеному обсязі ведеться навчання німецької мови. Варто зазначити, що наші партнери це не лише країни Західної Європи, але й також Україна. У травні понад 30 наших школярів їздили у гості до школи-побратима в місті Косів».

Цього тижня за кошти уряду 18 школярів, що виграли конкурс, разом із шістьма вчителями відвідують європейські установи Брюсселя.

Конкурс організовано під патронатом Міністерства освіти Польщі та державного Управління комітету з питань європейської інтеграції.

Учасниками цьогорічного конкурсу «Моя школа в Євросоюзі» було близько 1300 навчальних закладів із різних куточків країни. Міністерство освіти Польщі сподівається, що наступного року зацікавлених буде ще більше.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG