Доступність посилання

ТОП новини

Виродження чоловіків триває


Київ – Україні бракує чоловіків. За даними Державного комітету статистики, на початок року кількість жінок перевищила кількість чоловіків на 3,6 мільйона. У чому полягає причина? Які наслідки матиме ця тенденція? І як сприймають цей факт самі жінки?

62% проти 38%. Таке співвідношення жіночого та чоловічого населення сьогодні є в Україні.

Однак, якщо брати вікову категорію до 29 років, то кількість жінок та чоловіків практично однакова, зазначає директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. Кількість жінок починає перевищувати кількість чоловіків у старшому віці. Причиною цього є чоловіча смертність, спричинена, передовсім, шкідливими звичками та недбалим ставленням до свого здоров’я.

«В Україні, якщо зважити на те, що третина чоловіків, які вступають у працездатний вік не доживають до його кінця, все абсолютно зрозуміло, і зрозуміло, чому ці розбіжності формуються. Тут і робота, безперечно, структура зайнятості у них інша, і спосіб життя: переїдання та фізична неактивність», – зазначає пані Лібанова.

Відсутність чоловіків робить жінок уразливими?

Ще п’ять років тому кількість жінок була незначно вищою, ніж чоловіків – 54% проти 46%, зауважила в інтерв’ю Радіо Свобода психолог Валентина Бондаровська. Через брак чоловіків, переконана пані Бондаровська, жінки їм дозволяють більше, ніж потрібно, що є однією із причин насильства у родині.

«Відніміть від цих чоловіків алкоголіків, наркоманів, імпотентів, то чоловіків залишається дуже мало. Я вважаю, що це національна катастрофа. Під загрозою життя нашої нації, – вважає психолог. – Одна жінка сказала: я не можу сказати «ні» своєму чоловікові, коли він чинить насильство, тому що за дверима стоять ще три жінки і чекають, коли він буде вільним», – підсумовує Валентина Бондаровська.

Ні кількістю, ні якістю

Адвокат Тетяна Монтян одружена і має чотирьох синів. В інтерв’ю Радіо Свобода жартує, що чоловіків їй більш ніж вистачає, а бракує жінок. Разом з тим, зазначає пані Монтян, сьогодні проблема чоловіків є. Проте вона полягає не так у їх кількості, як у якості, тобто, у відсутності справжніх чоловіків.

«Справжніх чоловіків завжди мало. У будь-який час і у будь-якому соціумі. Дослідження проводилося: в хороші роки, коли процвітання у країні, в соціумі та у природі, – досягають успіху хоробрі самці і боягузливі самочки. А в погані роки все навпаки: досягають успіху хоробрі самочки і боягузливі самці. А оскільки зараз часи погані, то, зрозуміло, що з чоловіками проблема», – зазначила Тетяна Монтян.

Із кожним роком в Україні жінки все більше починають перебирати на себе функції, які раніше «приписувалися» чоловікам: у багатьох родинах жінки мають вищі зарплати, кількість жінок із вищою освітою більша, ніж чоловіків, і багато жінок народжують дітей не одружуючись.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG