Доступність посилання

ТОП новини

Мелітополь – Євросоюз: культура без кордонів


Вулиці Мелитополя
Вулиці Мелитополя

Мелітополь – Київ – Із вуст більшості українських політиків поняття євроінтеграція звучить як набридла фраза. Адже найчастіше євроінтеграція України для нинішньої влади – це лише риторика, яка не набуває реального змісту, не наповнюється важливими справами. І це при тому, що на рівні місцевих громад, недержавних організацій втілюється чимало проектів, які справді наближають Україну до європейських стандартів життя.

Влада і громада Мелітополя об’єднали зусилля, щоб перетворити занедбаний парк на «зелену зону ста культур» Представники саме стількох національностей споконвіку живуть у місті. Вони й створили ініціативну групу, запросили європейських експертів до співпраці і провели «інтелектуальний штурм» проблеми.

«Штурманом» у розробці бізнес-плану виступив експерт Британської Ради Богдан Шумилович. Міжетнічна толерантність мешканців Мелітополя стала для нього справжнім відкриттям.

«Такі міста, як Мелітополь, – взірець для європейців, тому що у них не так усе й просто з багатонаціональними громадами. А у нас дуже добрі традиції у тому плані: усі рідні, всі мають однакові можливості», – зазначає Богдан Шумилович.

Місто міжетнічного діалогу

А вже педагог Наталка Кидалова мріє, щоб Мелітополь став мистецьким центром – містом міжетнічного діалогу на європейському континенті. І перетворення звичайного парку на центр культур різних етносів – це перший крок до цього, вважає вона і пропонує назвати оновлений парк «Парком ста культур».

«Інтелектуальний штурм» приніс позитивні результати. Узгоджений проект реконструкції парку і створення у ньому центру «культурного діалогу» та «екологічної стежки», вздовж якої висадять рослини і дерева – символи того чи іншого народу. До того ж, Європейський фонд культури і Британська Рада готові надати фінансову і технічну допомогу для втілення проекту.

В інтерв’ю Радіо Свобода, мер Мелітополя Дмитро Сичов розповів: «Ми зараз шукаємо інвестора. Крім того, ми маємо програму розвитку міста, створену за участю науковців – проект створення у парку «зеленої зони культури» стане її складовою».

Тож за кілька років на території міського парку Мелітополя можна буде не лише поласувати шедеврами національних кухонь, а й побачити національні строї мелітопольських чехів і греків, почути ритуальні пісні татар і дагестанців, спробувати зробити болгарські ляльки – «мартеніци»... Головне, стверджують мелітопольці, що вони об’єднали довкола свого проекту не лише усе місто, але й фахівців з України та європейських держав.

(Мелітополь – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG