Доступність посилання

ТОП новини

На Верховинщині пройшло свято «Полонинське літо»


У неділю в урочищі Запідок поблизу села Верхній Ясенів Верховинського району відбулося свято «Полонинське літо-2009» на вшанування пастухів-літувальників, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Гостей «Полонинського літа» пригощали полонинською продукцією: бринзою, сиром, будзом, вурдою, маслом. Можна було побачити, як варять гуцульські страви, покуштувати, купити додому.

Народні майстри представили свої вироби: килими, ліжники, різьблені тарелі, керамічні миски, реманент для худоби і навіть коники з сиру.

Кожна з 22 сільських громад Верховинщини представила свої звичаї, продукцію, кухню.

Були також гуцульські забави, виступи троїстих музик.

У святі взяв участь Президент Віктор Ющенко.

«Ця сторона завжди дихала українським патріотизмом», – сказав, вітаючи учасників свята, голова держави. За його словами, воно присвячене Україні, культурі, її традиціям.

Він закликав шанувати один одного та «шанувати вічну українську традицію, тим самим послуговуючи становленню української держави».

У дарунок Президент отримав ікону Втілення творчих задумів. Це копія ікони Криворівнянської Божої Матері – покровительки творчої Гуцульщини, на якій Божа Мати та Ісус Христос зображені в гуцульських вишиванках.

Минулорічна повінь пошкодила сцену в урочищі Запідок, але до «Полонинського літа» її відновили. На це районна рада надала 35 тисяч гривень.

Міністр культури Василь Вовкун повідомив, що з 2010 року «Полонинське літо» стане всеукраїнським фестивалем.

Здавна в горах лише найкращим ґаздам довіряли на високогірних пасовищах випасати худобу. По кілька місяців жили на полонинах чабани, пастухи, скотарі, доглядаючи овець та корів, переробляючи їхнє молоко.

Значно менше зараз в Карпатах худоби, тож нинішнє свято – то швидше данина традиціям. Останні кілька років відновлюються проводи на полонину і пошанування літувальників.
XS
SM
MD
LG