Доступність посилання

ТОП новини

ЄС направить в Україну й Росію ще одну групу експертів


Наступного тижня Європейська комісія направить ще одну групу газових експертів до України та Росії, заявив Карл Більдт – міністр закордонних справ Швеції, яка головуватиме в ЄС з 1 липня.

За його словами, на сьогодні європейська сторона має недостатньо фактів для того, щоб визначатися зі своїми діями щодо газової кризи у відносинах між Україною та ЄС.

«Коли ми матимемо факти – ми будемо знати, яку політику проводити. Але зараз ми говоримо про двостороннє питання, яке країни мають вирішити між собою», – сказав міністр.

Карл Більдт також зазначив, що на сьогодні в Євросоюзу немає грошей для кредитування України.

18 червня в Брюсселі відбулося засідання газової координаційної групи ЄС за участю представників «Газпрому» та «Нафтогазу», в ході якого обговорювалися дві ідеї: надання кредиту українській компанії для достатнього накопичення газу в підземних сховищах та придбання газу й зберігання його в ПСГ України європейськими компаніями.

19 червня Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу за підсумками засідання Європейської Ради (саміту голів держав та урядів країн-членів ЄС) наголосив, що Євросоюз не може за Україну платити за газ.

Він також зазначив, що у висновках, схвалених на засіданні Європейської Ради, міститься заклик до України й Росії поважати свої зобов’язання, щоб уникнути повторення ситуації з припиненням постачань газу до ЄС.

XS
SM
MD
LG