Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі і далі загострюється екологічна ситуація


Севастопольські пляжі заповнені людьми попри санітарні заборони
Севастопольські пляжі заповнені людьми попри санітарні заборони

Севастополь – За даними кримських екологів, на севастопольському узбережжі – найбрудніша у Криму вода. Екологи стверджують, що й у самому місті склалася критична екологічна ситуація. Тим часом Севастополеві загрожує ще й відключення водопостачання. Експерти кажуть, що це призведе до справжньої екологічної катастрофи в густо заселеному регіоні.

Фактично екологічне лихо вже прийшло до Севастополя. За даними Ради екологічних організацій Севастополя, забруднення севастопольських пляжів сягнуло критичної межі. Головна причина – зношення каналізаційної системи міста більш як на 70 відсотків. Саме тому аварійні скиди каналізаційних стоків у море – звична для Севастополя справа.

Зараз із шести міських пляжів Санепідемстанція Севастополя офіційно закрила чотири. Але й решта, за даними місцевих екологів, дуже брудні.

Подібна ситуація виникла і в Балаклаві. Тут, крім каналізаційних стоків, які неочищені скидаються в море, екологічну ситуацію погіршують кухонні стоки великої кількості ресторанів, кафе і барів. І ще забруднює прибережні води Балаклавське рудоуправління, через роботу якого три роки тому активізувався зсув, і вода тепер тут каламутна і непридатна для купання.

До всіх цих бід Севастополя може додатися ще одна. Через борги за електроенергію виникла загроза відключення міста від водопостачання. Це може статися, коли в регіоні уже кілька тижнів стоїть 30-градусна спека.

А без води – і ні туди, і ні сюди…

Борг «Севміськводоканалу» перед «Севастопольенерго» сягнув майже 9 мільйонів гривень. Попри всі намагання Севастопольської міськдержадміністрації, більшість банків відмовилися кредитувати водоканал, хоча пропонувалося під заставу віддати його приміщення у центрі Севастополя.

Водночас міськрада протягом року відмовляється вирішити проблему збитковості «Севміськводоканалу» і підняти низькі тарифи для водопостачання. Голова адміністрації Сергій Куницин пов’язує це з очікуванням виборів.

Наприкінці минулого тижня керівники «Севастопольенерго» офіційно попередили, що з нинішнього понеділка відключають місту воду. Сергій Куницин дав доручення головам районних адміністрацій, начальникам управлінь, усім керівникам комунальної сфери готуватися «до режиму надзвичайної ситуації та економії».

Те, що за умов припинення водопостачання може виникнути «надзвичайна ситуація», говорять і громадські активісти, і чиновники. За словами Сергія Куницина, за ступенем тяжкості подібної ситуації в місті ще не було.

Заступник головного санітарного лікаря Севастополя Євген Кусанов заявив днями журналістам, що відключення міста від питної води призведе до «екологічної катастрофи та епідемії інфекційних захворювань у масштабах усієї України».

Загрозу відвернули – тим часом

Деякі місцеві політики закликали Сергія Куницина насправді офіційно оголосити в Севастополі стан надзвичайної ситуації, що, згідно з законодавством, дасть змогу заборонити відключення води хоча б на соціальних об’єктах. У 2006 році голова міськдержадміністрації таким правом скористався.

Але цього разу Сергій Куницин таки умовив один із банків надати місту кредит у 12 мільйонів гривень, хоч просив 30 мільйонів, які потрібні на погашення боргів за електроенергію та газ.

Отримавши таку звістку, бо самі гроші будуть лише завтра-післязавтра, у понеділок енергетики вирішили не знеструмлювати «Севміськводоканал».

Втім, борг є борг, а низькі тарифи на воду лише його збільшуватимуть. Севастопольцям залишається лише сподіватися, що наступного разу спробують відключити місто від водопостачання, вже коли спаде спека.

Можливо, вдасться протягнути до осені. А тоді й купальний сезон завершиться, і ніхто не нарікатиме, що все севастопольське узбережжя – у фекаліях.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG